Pentagon odgodio serijsku proizvodnju zrakoplova F-35 zbog „tehničkih problema i Covida-19“

Pentagon je odlučio na neodređeno vrijeme odgoditi serijsku proizvodnju borbenih zrakoplova 5. generacije F-35, ne precizirajući datum njihovih borbenih testiranja koja su odgađana od 2017. godine, izvijestio je Bloomberg.

Ispitivanja su bila zakazana za prosinac 2020, a odluka o masovnoj proizvodnji trebala je biti donesena najkasnije u ožujku 2021. g. Prema riječima glasnogovornice zamjenika šefa Pentagona Ellen Lord, razlog otkazivanja bili su “tehnički problemi i utjecaj Covid-19”. Novi datum bit će određen na temelju neovisne tehničke ekspertize.

Bloomberg navodi kako će nakon testiranja trebati još dva do tri mjeseca da se analiziraju podaci, a zatim izradi konačno izvješće za Pentagon i Kongres.

Dana 28. prosinca korporacija Lockheed Martin, koja proizvodi F-35, objavila je da su Pentagonu i stranim kupcima u 2020. godini isporučena 123 lovca umjesto planiranih 141. Razlog su bila kašnjenja uzrokovana pandemijom koronavirusa. Američka vojska dobila je 74 zrakoplova, 31 lovac F-35 isporučen je zemljama koje sudjeluju u programu njegove proizvodnje, a još 18 – stranim kupcima.

U studenom 2019., glavna osoba Pentagona zadužena za testiranja Robert Behler izjavio je kako su F-35 daleko od toga da u potpunosti postanu operativni. Usprkos napretku u njihovoj modernizaciji, oni se kvare mnogo češće nego što se prvotno očekivalo, kazao je Behler.

O problemima Lockheed Martina s isporukama F-35 zbog koronavirusa prije nekoliko dana pisao je i američki medij Defense News.





 

 

Komentari

komentar





You may also like