Pentagon priprema plan žurnog povlačenja svoje vojske iz Afganistana

Američko Ministarstvo obrane razrađuje plan potpunog povlačenja američke vojske iz Afganistana u slučaju takve odluke predsjednika Donalda Trumpa, isto kao što je to bilo u Siriji, objavila je u ponedjeljak televizija NBC, pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Razrađuje se plan žurnog povlačenja američke vojske ukoliko se ta odluka donese tijekom idućih tjedana. Pentagon se priprema za tu zapovjed koja može doći neočekivano, kao ona vazana uz Siriju. Pritom izvori NBC-a tvrde kako se trenutačno ovo čini iz preventivnih razloga i spada u sferu „razumnog planiranja“. Ali također navode i kako Trumpovi potezi oko Sirije mogu biti generalna proba onoga što on priprema za Afganistan.

Ovoj vijesti dodali bismo i onu sinoćnju iz New York Timesa, prema kojoj je Washington već počeo smanjivati broj vojnika u Afganistanu. Naime zapovjednik američkih snaga u toj zemlji general Austin Scott Miller potvrdio je kako se broj američkih vojnika sada smanjio na 12 tisuća (bilo ih je 14 tisuća). To se dogodilo, navodi NYT dalje, neovisno o tome što SAD još nisu postigle sporazum s radikalnim pokretom „talibani“ koji bi uključivao povlačenje američkih vojnika. Taj medij također navodi kako se ukupan broj američkog kontingenta u Afganistanu uskoro može smanjiti na 8,6 tisuća vojnika.

Možemo zaključiti slijedeće: ukoliko se sve ovo na kraju pokaže istinitim to bi zapravo značilo i ostvarenje, u međuvremenu djelomično modificiranih Trumpovih obećanja o potpunom povlačenju američkih vojnika iz Afganistana, datog u predizbornoj kampanji 2016.g. Trump sada smatra kako bi mu i ovo – djelomično ispunjenje obećanja trebalo biti dostatno tj. prikazano kao njegov važan vanjskopolitički uspjeh u trenutačnoj predizbornoj kampanji pred izbore iduće godine. Jer niti Sirija, niti Iran, niti Venezuela ili bilo koji drugi nerješeni vanjskopolitički problem SAD-a po američku javnost nemaju tako negativne konotacije kao gotovo 20-ogodišnji rat u Afganistanu – enormno skup i opterećen brojnim žrtvama američkih vojnika, gotovo pa uzalud. Jer niti je Afganistan postao stabilna zemlja (a kamoli uređena demokracija) niti su talibanski teroristi, zbog kojih je vojna intervencija 2001.g. bila i pokrenuta uništeni. Štoviše – bez talibana u Afganistanu ne može biti stabilnosti a što je Washington već jako dobro shvatio. A Trumpov posebni izaslanik za Afganistan i glavni pregovarač s talibanima upravo je stigao u Moskvu gdje, kako kaže, želi čuti što o svemu ovome misle Rusija i Kina.

Komentari

komentar





You may also like