Pentagon pripremio plan za rat sa Sjevernom Korejom

Sjedinjene Države imaju plan rata sa Sjevernom Korejom, izjavio je ministar obrane James Mattis tijekom razgovora pred početak sastanka ministara vanjskih poslova 20-ak zemalja u kanadskom Vancouveru po pitanju Sjeverne Koreje.

„SAD se priprema. Imamo i plan rata“, kazao je šef Pentagona, a njegove riječi prenijela agencija Kyodo. Međutim, Washington ipak krizu primarno želi riješiti diplomatskim putom. Mattis je također kazao, kako će, ukoliko sastanak ministara vanjskih poslova ne donese rezultate, slijedeći sastanak biti na razini ministara obrane.

Podsjećamo: na sastanku u Vancouveru potvrđena je nužnost jačanja pritiska na Pjongjang kako bi ga se primoralo sjesti za pregovarački stol vezano uz njegov nuklearni i raketni program tj. denuklearizaciju Korejskog poluotoka. U tom smislu, američki državni tajnik Rex Tillerson najavio je i moguće nove sankcije protiv Sjeverne Koreje ukoliko ona opet učini neki incident.

Kina i Rusija, čiji ministri nisu bili pozvani na sastanak u Vancuoveru, osudili su njegovo održavanje. Peking je priopćio kako je sastanak pokazao privrženost „mentalitetu Hladnog rata“ , a Moskva  američku i kanadsku inicijativu smatra  neumjesnom, dodavši kako se radi o „sletu bivših sudionika jedne od strana u ratu“ (Korejskom ratu, od 1950-1953.g., op. GN.). Osim toga, Kina i Rusija zauzimaju se za sveobuhvatno rijšenje krize na Korejskom poluotoku i u tom su smislu zauzele jedinstven stav da, kao preduvjet za ozbiljan početak razgovora, dvije suprotne strane trebaju istodobno poduzeti određene korake. Radi se o ruskom prijedlogu kojeg je podržao Peking ali i neke druge zemlje, čak i one u EU (Njemačka), temeljenom na načelu tzv. dvojnog zamrzavanja: Sjeverna Koreja zamrznula bi daljnja testiranja atomskog i raketnog naoružanja, u zamjenu za zamrzavanje provedbi američko-južnokorejskih vojnih vježbi. Međutim, SAD takav prijedlog odbacuje i inzistira na pokretanju (može i neposrednog američko-sjevernokorejskog) dijaloga s Pjongjangom isključivo na temu njegovog odustajanja od razvoja nuklearnog programa.

Samo održavanje sastanka u Vancouveru (bez pozivanja dviju ključnih država koje mogu utjecati na Pjongjang u puno većoj mjeri od ostalih) znak je novog „ukopavanja u svoje rovove“ SAD-a s jedne, i Kine i Rusije s druge strane, a glavni cilj Washingtona, kao njegovog inicijatora, bila je mobilizacija starih saveznika iz Korejskog rata i njihov novi prijelaz na američku stranu, kako bi se izbjegla neugodna američka izolacija po tom pitanju. Ratničke stavove predsjednika Donalda Trumpa prema sjevernokorejskom režimu, naime, otvoreno podupiru samo Japan i, deklarativno, Južna Koreja, kojoj se u čitavoj ovoj priči ipak „radi o glavi“ i ratna joj opcija nikako nije u interesu.

Amerikanci uvode pomorsku blokadu Sjeverne Koreje?





 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like