Pentagon: Rastu provokacije iranske pomorske flote (video)

Zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku general Joseph Votel, izjavio je kako iranske vojno-pomorske snage posljednjih dana povećavaju broj provokacija u odnosu na američke brodove u Perzijskom zaljevu.

„Posljednjih dana mi vidimo još više provokativnih aktivnosti sa strane brodova Korpusa straže Islamske revolucije i (iranskih, op. GN.) vojno-pomorskih snaga. Takvo ponašanje vrlo zabrinjava i nadamo se kako će se iranske vojno-pomorske snage ponašati u više profesionalnim manirima“, izjavio je general Votel na konferenciji za novinare.

Istodobno je naglasio kako se američke pomorske snage u takvim situacijama ponašaju profesiuonalno.

Već je ranije bilo izvješća o učestalim incidentima između vojnog brodovlja dviju zemalja. Npr., 23. kolovoza, u blizini Hormuškog tjesnaca (geostrateški izuzetno važna točka koja spaja Omanski i Perzijski zaljev), četiri iranska patrolna broda iz sastava Korpusa straže Islamske revolucije približila su se američkom razaraču Nitze na manje od 275 metara rastojanja

Američki razarač je bio primoran promijeniti smjer plovidbe.





Američki Fox News je, pozivajući se na američke vojne izvore, izvjestio, kako je od početka 2016. godine u Perzijskom zaljevu bilo 30 incidenata između brodova SAD-a i Irana.

Međutim, ono što američka strana naziva incidentima prouzročenim iranskim neprofesionalnim ponašanjem, Iran naziva provokacijom od strane američke vojske čiji brodovi plove opasno blizu iranskih teritorijalnih voda, zbog čega iranski patrolni brodovi i reagiraju, pričemu ne narušavaju međunarodne norme o slobodi plovidbe. Inače, Iran vrlo često otvoreno izjavljuje svoje protivljenje plovidbi američkih ratnih brodova u Perzijskom zaljevu, smatrajući kako oni tamo nemaju što ni tražiti i da samo povećavaju regionalnu napetost i ugrožavaju iransku nacionalnu sigurnost. Posebno je osjetljivo pitanje plovidbe kroz Hormuški tjesnac (između Irana i Omana) kroz koji prolazi oko 40% ukupne svjetske nafte. Iran je svojedobno izjavio kako će zaustavljati brodove koji tuda prometuju i nadzirati njihov teret, na što je američka Peta flota, stacionirna u Bahreinu, reagirala priopćenjem, kako neće dozvoliti nikakvo ometanje plovidbe Hormuškim tjesnacom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like