Pentagon razmatra povećanje broja američkih vojnika u Siriji

Više od 1000 novih američkih vojnika moglo bi se razmjestiti na sjeveru Sirije, u sklopu protu-terorističke operacije oslobađanja grada Rakke. Vojnici bi se razmjestili sjeverno od toga grada, u zonama pod nadzorom kurdskih vojnih postrojbi. Ta odluka još mora biti odobrena od strane šefa Pentagona Jamesa Mattisa, a nakon njega i od strane vrhovnog zapovjednika OS SAD-a Donalda Trumpa. Vijest je prenjela AFP pozivajući se na neimenovani izvor iz Pentagona.

Ukoliko se predviđeni plan ostvari, bit će i službeno probijen postavljeni limit od strane Obamine administracije, o najviše 500 američkih vojnika u Siriji. Trenutačno se njihov broj procjenjuje na 800-900 vojnika, koji bi se, ukoliko se potvrdi opisani plan (u što ne bi trebalo biti sumnje), povećao za dodatnih tisuću specijalaca, marinaca i  desantnih snaga.

Nedavno je i The Washington Post objavio informaciju o planovima Pentagona da u Siriju pošalje dodatnih 400 vojnika iz Korpusa marinaca i 82. zračno-desantne divizije OS SAD-a.

Geopolitika.News smatra kako će operacija oslobađanja Rakke započeti ubrzo nakon oslobođenja iračkog grada Mosula. Amerikanci su, u svrhu presijecanja komunikacije Mosul-Sirija, na zapadu Iraka, uz granicu sa Sirijom, dislocirali još dvije tisuće svojih vojnika. Ovih dana Saudijska Arabija SAD-u nudi svoju vojsku kao pomoć za oslobađanje Rakke. Iako djeluje kao snažan potez, želja Rijada je zapravo čisti propagandistički čin usmjeren za unutarnje političke potrebe u dinastičkim borbama i „saniranje šteta“ zbog jemenske ratne kampanje koja se otegla u nedogled. Naime, snage koje bi Saudijci poslali u Rakku su više nego simboličke veličine ali ih i kao takve moraju amenovati glavne vanjske sile koje djeluju na sirijskom poprištu. Jedna od njih  je svakako Turska, čijoj su  vojsci snage lokalnih kurda i sirijske vojske prepriječile put za daljnji prodor prema jugu i gradu Rakki.

  

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like