Pentagon razmatra smanjenje broja američkih nosača zrakoplova

Kako jučer navodi službeno glasilo američke mornarice USNI News,  Pentagon raspravlja o mogućnostima smanjenja vojne potrošnje, za koje se očekuje da će 2022. biti ograničena na 704-708 milijardi dolara, umjesto 722 milijarde dolara koliko je predvidjela administracija Donalda Trumpa. Jedan od izvora uštede može biti i odbijanje popravka nosača zrakoplova USS Harry Truman. 

Pentagon Mulling Aircraft Carrier Reduction as Part of FY 2022 Budget Review

O tome su spomenuti medij izvijestila dva izvora upoznata s trenutačnom internom raspravom po tom pitanju.

Uz to, odvojeno se raspravlja o proračunu za vojnu brodogradnju u cjelini. USS Harry Truman, osmi nosač zrakoplova klase Nimitz koji je ušao u sastav američke mornarice 1998. godine, trebao bi, prema prvotnim planovima, 2023.g. obaviti složeni remont i nadopunu goriva, a obnova bi trajala 4 godine i produžila bi mu životni vijek za drugo 25-ogodišnje razdoblje od ukupno 50 godina koliko je bilo predviđeno da bi morao služiti u najvećoj mornarici svijeta.

Trenutno američka mornarica i brodogradilište Newport iz Huntington Ingallsa još nemaju dokazani protokol demontaže nosača zrakoplova. Demontaža prvog svjetskog nosača zrakoplova s ​​pogonom na nuklearni pogon USS Enterprise još nije dovršena. Deaktivacija njegovih reaktora dovršena je 2018. godine, ali radovi na demontaži trupa broda još uvijek traju.





Istodobno, niz članova Zastupničkog doma američkog Kongresa smatra kako je razgradnja nosača zrakoplova neprihvatljiva. Tako je demokratska kongresnica Elaine Luria iz savezne države Virginie, u prošlosti mornarička časnica s iskustvom u upravljanju nuklearnim postrojenjima, izjavila, da Pentagon treba povećati vojnu potrošnju i da je nedopustivo smanjenje broja nosača zrakoplova.

“Dok težimo proširenju prisutnosti američke mornarice kao odgovor na zloćudne kineske aktivnosti i ilegalne pomorske pretenzije, posljednje što bismo trebali uzeti u obzir su smanjenja naše flote”, izjavila je Luria.

Kazala je kako bi „obrambeni proračun trebao narasti za 3 do 5 posto iznad inflacije kako bi se suprotstavilo sve više prijetećoj Kini”. „Zahtijevam od Bidenove administracije da ovo razmatranje odmah odbaci“, kazala je kongresnica.





Ovdje treba podsjetiti kako su Trumpova administracija i tadašnji potpredsjednik SAD-a Mike Pence bili kategorički protiv „Harry Truman-ovog“ prijevremenog „umirovljenja“.

Međutim jedno su lijepe želje a nešto sasvim drugo financijske mogućnosti. One nisu „bezgranične“ nit po SAD, kako se to često pogrešno misli. Američki državni dug je golem, sve se više-manje temelji na tiskanju novca i njegovom imputu na globalnu razinu. U uvjetima snažne dolarske ovisnosti ostatka svijeta, to još donekle i može funkcionirati. Međutim ta dominacija ipak postupno slabi i taj će se trend nedvojbeno nastaviti bez obzira što će dolar još dugo biti prva svjetska valuta. Tu je još i sve izvjesnija podjela svijeta na nove interesne sfere što će sigurno dodatno utjecati na smanjenje uporabe dolara u međusobnim transakcijama. Osim toga, Bidenova administracija upravo je pokrenula golemi financijski plan oporavka SAD-a od posljedica pandemijske krize (za koji nije glasao niti jedan republikanski zastupnik) i zato definitivno traži načine za proračunske uštede gdje je god to moguće. A daleko najveći „gutač“ proračunskog novca definitivno je Pentagon. Problem je, jedino, u tome što je dirati u vojni proračun u smislu smanjenja kapaciteta američke vojske u tamošnjoj politici uvijek nepopularno. Poglavito sada kada ta ista politika na sav glas govori o ruskoj i kineskoj ugrozi američkoj nacionalnoj sigurnosti, o ubrzanom jačanju ruskih i kineskih vojnih efektiva, uključno i onih pomorskih.

Zapravo, američki politički establišment već godinama plete mrežu u koju se sve više i sam zapliće. Jednostavno, sve ima svoje granice, uključujući i one financijske.

Nastavit ćemo, naravno, pratiti stanje i oko ovog, po SAD vrlo osjetljivog pitanja koje intrigira i čitavi svijet.

Komentari

komentar

You may also like