Pentagon reagirao na najavu pomorske vježbe Rusije, Kine i Irana u Indijskom oceanu

Na jučerašnju vijest o planu provedbe zajedničkih vojnih vježbi Rusije, Kine i Irana sredinom veljače u sjevernom dijelu Indijskog oceana (vidi poveznicu ispod teksta) reagirao je američki Pentagon.

Njegov glasnogovornik John Kirby novinarima je izjavio kako Sjedinjene Države na predstojeće vježbe triju spomenutih zemalja u Indijskom oceanu ne gledaju kao na smetnju svojim mogućnostima u regiji.

“Pomorska obuka je očekivana stvar. Mislim da ovakvu vježbu ne vidimo kao prepreku našoj sposobnosti da branimo slobodu plovidbe i podržavamo svoje saveze i partnere širom svijeta”, rekao je Kirby.

Podsjećamo: prve zajedničke pomorske vježbe Rusije, Irana i Kine pod nazivom “Pomorski sigurnosni pojas” održane su krajem prosinca 2019., nakon čega je iranska vojska izrazila uvjerenje da će se oni pretvoriti u tradiciju. Njihovo održavanje prošle godine odgođeno je zbog globalne pandemije koronavirusa.

Tijekom gore navedenih vježbi sredinom veljače planira se, između ostalog, ostvariti uvježbanost u provedbi akcija traganja i spašavanja, kao i mjera za osiguranje sigurnosti plovidbe.

S druge strane Washington je pokrenuo proces institucionaliziranja tzv. koalicije QUAD (SAD, Japan, Australija, Indija), koja također već provodi zajedničke vojne vježbe s ciljem osiguranja plovidbe ali i vojnog sprječavanja Kine u Indo-Tihooceanskoj regiji. Kina osuđuje formiranje te koalicije koja i ne skriva svoj protukineski karakter i naziva je azijskim NATO-om.





 

Rusija, Kina i Iran u Indijskom oceanu održat će zajedničke vojne vježbe





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like