Pentagon reagirao na rusko testiranje hiperzvučne rakete „Zircon“

Rusija provodi završna testiranja hiperzvučne protubrodske rakete Zircon čija masovna proizvodnja počinje 2022. godine. U kolovozu bi se trebala izvršiti još dva testiranja s brodskih i podmorničkih platformi.

Jučerašnje uspješno testiranje ove rakete, koju s pravom nazivaju i ubojicom nosača zrakoplova, s pozornošću i zabrinutošću praćena je i u vojnim krugovima Sjedinjenih Država.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio kako Sjedinjene Države na najnoviji ruski hiperzvučni razvoj oružja gledaju kao na potencijalno destabilizirajući čimbenik.

“Svjesni smo izjava predsjednika Putina. Neću ulaziti u detalje niti analizirati njegove izjave. Ali važno je napomenuti da su novi ruski hiperzvučni sustavi potencijalno destabilizirajući čimbenik i da predstavljaju značajnu prijetnju, jer su ti sustavi kompatibilni s nuklearnim”, objasnio je Kirby i dodao kako Sjedinjene Države razvijaju hiperzvučne udarne sustave isključivo u ne-nuklearnoj opremi.

Podsjećamo: jučer je ruska fregata Admiral Gorshkov na Arktiku uspješno lansirala Zircon na kopnenu metu udaljenu više od 350 kilometara pri brzini od 7 Macha. Ove rakete sposobne su postići brzinu do devet Macha (devet puta veću brzinu od zvuka, više od deset tisuća kilometara na sat), a njen naznačeni i deklarirani domet iznosi više od tisuću kilometara. Sposobna je nositi klasičnu i nuklearnu bojevu glavu. Zbog navedenih karakteristika u svijetu protiv nje trenutačno ne postoji adekvatan sustav proturaketne obrane.

Ruska vojska ovom raketom od iduće godine planira naoružati  brodove i podmornice, kako postojeće tako i one koji su u izgradnji.





Rusija uspješno testirala hiperzvučnu raketu „Zircon“; SAD zabrinute zbog svog zaostajanja

 





Komentari

komentar

You may also like