Pentagon registrirao gotovo 900 grešaka na zrakoplovu F-35

Američki Bloomberg objavio je u utorak, 12. siječnja, novi članak o problemima s proizvodnjom zrakoplova 5. generacije F-35  od strane američke vojno-industrijske korporacije Lockheed Martin, konkretno u otklanjanju prethodno zabilježenih kvarova na istima. Bloomberg se poziva na izvješće pripremljeno za objavljivanje od strane odjela za testiranje američkog Ministarstva obrane.

Izvješće ukazuje, navodi Bloomberg, kako ti kvarovi mogu negativno utjecati na borbenu spremnost zrakoplova, kao i na mogućnosti njegove uporabe i održavanja. Napominje se da su tijekom prošle godine programeri F-35 uklonili samo dva nedostatka. Ukupno je nakon završetka razvojne faze i demonstracije ovog zrakoplova u travnju 2018. godine otkriven 941 nedostatak.

Prema Bloombergu, Lockheed Martin već je proizveo 970 lovaca F-35 od 3200 naručenih za američko ratno zrakoplovstvo i američke saveznike. Primjećuje se kako usprkos utvrđenim nedostacima i očitim problemima s njihovim uklanjanjem, program proizvodnje ovih lovaca, koji se trenutačno procjenjuje na 398 milijardi dolara, ima snažnu potporu u američkom Kongresu i timu novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Bloomberg također izvještava da se uz tehničke probleme program F-35 suočava i s financijskim poteškoćama. Administracija  Donalda Trumpa za ovaj je projekt planirala 78 milijardi dolara za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Prema procjenama Pentagona bit će potrebno 88 milijardi dolara za uspješnu provedbu programa za navedeno razdoblje.

Američko Ministarstvo obrane zasad se suzdržavalo od komentara o izvješću koje je Ministarstvo pripremilo o tehničkim nedostacima novog lovca zbog činjenice da dokument još nije objavljen, navodi Bloomberg.

Pentagon odgodio serijsku proizvodnju zrakoplova F-35 zbog „tehničkih problema i Covida-19“





 

Komentari

komentar





You may also like