Pentagon: Rusija nas je obavijestila o nuklearnim vježbama

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon sinoć i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa, prenosi Reuters.

“SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obvezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti”, rekao je glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva general Patrick Ryder na tiskovnoj konferenciji. Prema novom Sporazumu START Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici. Ryder je odbio dati više informacija.

Zapadni saveznici uvjereni su da mogu razlučiti između ruskih vojnih vježbi i bilo kakvog pokreta koji bi mogao biti nuklearna prijetnja.

No, trenutak u kojem se organiziraju ovakve vježbe nije najsretniji. Rusija je jučer pred Vijećem sigurnosti iznijela optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom”, a koje odbacuju i ukrajinski dužnosnici i njihovi zapadni saveznici kao ruski izgovor za eskalaciju rata. Kako ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson koju je Rusija okupirala, a što je prijetnja velikog poraza za Moskvu, ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim saveznicima u nedjelju i ponedjeljak kako bi ih obavijestili da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i onda za kontaminaciju okriviti Moskvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev. No, postavlja se i pitanje je li Moskva spremna upotrijebiti “taktičko” nuklearno oružje (manje razorno nego strateško nuklearno oružje). Američki predsjednik Joe Biden upozorio j jučer Moskvu da bi takav potez bio “nevjerojatno teška pogreška”.

Komentari

komentar





You may also like