Pentagon: Rusija stvara „neviđenu vojnu moć“ na Arktiku

Ruske vojne aktivnosti na Arktiku i izgradnja njegove infrastrukture u ovoj regiji ne prolaze nezapaženo, priopćilo je američko Ministarstvo obrane. “Nećemo ulaziti u detalje obavještajnih podataka, ali naravno da to pozorno promatramo”, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu održanom 6. travnja.

Najavi su prethodili medijska izvješća da Rusija okuplja “neviđenu vojnu moć” na Arktiku i testira najnovije oružje za obranu svoje sjeverne obale, i otvara ključni pomorski put iz Azije u Europu – Sjeverni morski put. Zapadni vojni stručnjaci i dužnosnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog ruskog “super oružja” – torpeda Posejdon 2M29, izvješćuje američki medij VoA.

Ovaj nevidljivi torpedo, bez posade, pokreće se na nuklearni pogon i dizajniran je da zaobiđe neprijateljske obalne sustave krećući se uz morsko dno. Prema ruskim dužnosnicima, uređaj je dizajniran za nošenje atomske bojeve glave snage nekoliko megatona, dovoljnog za pokretanje radioaktivnog morskog vala –tsunamija, koji će ciljane dijelove obale učiniti nenastanjivima nekoliko desetljeća.

Satelitske slike koje je CNN-u dostavila tehnološka tvrtka Maxar pokazuju “ozbiljno i kontinuirano nakupljanje ruskih vojnih baza i opreme na arktičkoj obali te zemlje”. Prikazuju i podzemna skladišta, vjerojatno namijenjena skladištenju spomenutog Posejdona i drugog novog visokotehnološkog oružja, navodi taj medij.

Ostala ruska oprema na Dalekom sjeveru, prema riječima stručnjaka, uključuje bombardere i lovce-presretače velikog dometa MiG-31BM, kao i nove radarske sustave u blizini obale Aljaske.

“Očito je kako Rusi predstavljaju vojni izazov na Arktiku”, izjavio je neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta za CNN. “To ima implikacije na Ameriku i njene saveznike, ne samo zato što stvara mogućnosti za projekciju vojne moći sve do sjevernog Atlantika.”





Sjedinjene Države imaju svoje interese na Arktiku, rekao je John Kirby.

“Svakako prepoznajemo da je regija vitalni teritorij za našu obranu i potencijalni strateški koridor između Indo-tihooceanske regije, Europe i naše domovine, što će je učiniti ranjivom na rastuću konkurenciju”, izjavio je glasnogovornik Pentagona. “Posvećeni smo podržavanju interesa nacionalne sigurnosti SAD-a na Arktiku održavanjem poretka utemeljenog na pravilima u regiji, poglavito kroz mrežu naših saveznika i partnera na Arktiku koji dijele iste duboke zajedničke interese kao i mi.”

Arktička strategija, koju je Ministarstvo obrane predstavilo američkom Kongresu 2019., ocrtava tri cilja vojske na Arktiku: zaštita Sjedinjenih Država, osiguravanje slobode i otvorenosti zajedničkih prostora i „suparništvo kad je potrebno održati povoljan odnos snaga u regiji.”





“Arktik je potencijalni koridor između Indo-pacifičke regije, Europe i Sjedinjenih Država za pojačano strateško rivalstvo. Strateški suparnici mogu poduzeti zlonamjerne ili prisilne akcije na Arktiku kako bi postigli svoje ciljeve u tim regijama”, navodi se.

Podsjećamo: arktički (sjeverni) morski put vrlo je aktualan posljednjih godina, paralelno s posljedicama klimatskih promjena – konkretno, ubrzanim topljenjem leda i s njim povezane mogućnosti duže plovidbe u ljetnom razdoblju. Sjeverni morski put je najkraći mogući put između azijskog Dalekog istoka i Europe i istočne obale sjevernoameričkog kontinenta. Kina se posljednjih godina ubrzano priključuje ruskim arktičkim projektima s obzirom na značaj koji će taj plovni put imati i za kineske proizvode i njihov kontejnerski plasman na Zapadna tržišta i obratno. Osim toga, Rusija Arktik smatra zonom najvećeg strateškog značaja s obzirom na najveću ranjivost koja po njezin teritorij dolazi upravo iz tog smjera. Arktikom, naime, krstare američke nuklearne podmornice. Do prije 15-ak godina, poglavito nakon raspada SSSR-a, taj je strateški smjer u Rusiji bio potpuno zanemaren po pitanju proturaketne zaštite od mogućeg napada američkih podmornica. Stanje se proteklih godina drastično promijenilo, o čemu govori i predmetna vijest iz SAD-a. Rusija ulaže velike napore u jačanje vojne zaštite tog prostora, uključno i kroz otvaranje novih vojnih baza ali i stvaranje čitavih novih gradova i po pitanju biznisa – prije svega onog iz sfere energetike, ponajprije eksploatacije prirodnog plina i LNG projekata.

Važnost Sjevernog morskog puta posebno je došla do izražaja nakon nedavne blokade prometa kroz Sueski kanal nakon nasukavanja golemog kontejnerskog broda koji je paralizirao jedan od ključnih svjetskih plovnih putova i opskrbnih lanaca.

Više o ovoj gorućoj temi moći ćete doznati u velikoj i aktualnoj analizi koju objavljujemo sutra.

 

 

Komentari

komentar

You may also like