Pentagon: SAD je obučio Ukrajinace koji su potopili ruske ratne brodove projektilima Harpoon

SAD i njegovi saveznici sponzorirali su i pokrenuli obuku ukrajinskih snaga koje su u lipnju potopile brodove ruske mornarice protubrodskim projektilima Harpoon, otkrio je američki podtajnik obrane za nabavu i potporu Bill LaPlante. LaPlante je rekao da je Boeingovo oružje preuzeto sa savezničkog broda i modificirano tako da se može lansirati iz kamiona. “Izvukli smo ih s broda, stavili na neke kamione s ravnom platformom, stavili Harpoone, module na kamion s ravnom platformom, a zatim kablom spojili na drugi kamion kao izvor energije,” citirao ga je Defense One.

LaPlante je dodao da su Ukrajinci “dovedeni da treniraju na takvoj modifikaciji tijekom vikenda za Dan sjećanja, a sljedeći tjedan su dva ruska broda potopljena tim projektilima”. Međutim, kada ga je novinar upitao jesu li ukrajinski vojnici trenirani baš na teritoriju SAD-a, dužnosnik Pentagona je, pomalo nejasno, odgovorio da nisu dovedeni u SAD, ali je ponovio da su obučavani “vikendom na Dan sjećanja”. Dužnosnik američke obrane rekao je da je SAD dio koalicije koja je organizirala obuku na protubrdskom sustavu koji je osigurao “dobavljač”.

LaPlante nije identificirao zemlju koja je dala oružje Ukrajini. Međutim, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov otkrio je u lipnju da se Danska obvezala Ukrajini isporučiti projektil Harpoon. Kasnije je potvrdio da je oružje stiglo. Ukrajinske oružane snage objavile su 17. lipnja da su pogodile ruski tegljač u Crnom moru s dvije rakete Harpoon. Britanska obavještajna služba potvrdila je potonuće, rekavši da se njime pokušavalo dostaviti oružje i dodatne trupe na strateški ukrajinski teritorij. Također su tvrdili da je ovo “pomoglo” Rusima da odluče povući se sa Zmijskog otoka.

Komentari

komentar

You may also like