Pentagon: SAD šalje Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak

Sjedinjene Države šalju Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak NASAMS, četiri dodatna protutopnička radara i do 150 000 metaka topničkog streljiva od 155 mm kao dio najnovijih paketa oružja za Ukrajinu, objavio je Pentagon u petak, a prenosi Reuters.

Paket pomoći, vrijedan oko 820 milijuna dolara, opširno je najavio američki predsjednik Joe Biden u četvrtak u Madridu nakon okupljanja čelnika NATO-a koji je bio usredotočen na rusku invaziju na Ukrajinu. Pentagon je ponudio više detalja u petak kada je formalizirao najavu i objavio da najnovija runda sigurnosne pomoći također uključuje dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS).

Foto: NASAMS (Wikimedia Commons)

Cilj nove američke pomoći je jačanje Kijeva dok se suočava s teškim udarima ruskog topništva. Ruska kampanja pojačanih napada projektilima dugog dometa na ukrajinske gradove stigla je paralelno s uspjesima na bojnom polju na istoku. Rusija nastavlja s nemilosrdnim napadima kako bi pokušala prisiliti Kijev da ustupi dvije pokrajine separatistima, piše Reuters.

Foto: NASAMS (Wikimedia Commons)

Uključujući najnovije pakete pomoći, Sjedinjene Američke Države izdvojile su približno 6,9 milijardi dolara otkako su ruske snage ušle u Ukrajinu 24. veljače i vratile rat europski kontinent.

 

SAD naoružava Europu: razarači u Španjolskoj, lovci F-35 u UK, protuzračna obrana u Njemačkoj





 

 





Komentari

komentar

You may also like