Pentagon: SAD teži stabilnim odnosima s Kinom, ali neće se povlačiti pred prijetnjama

Washington traži stabilan i konstruktivan odnos s Kinom i ne želi sučeljavanje, ali u slučaju prijetnje Sjedinjene Države se neće povući, izjavio je u utorak, 27. srpnja, u Singapuru američki ministar obrane Lloyd Austin.

“Nećemo se pokolebati kad su naši interesi u pitanju. Međutim, mi ne težimo sučeljavanju. Posvećen sam postizanju konstruktivnog, stabilnog odnosa s Kinom, uključujući krizne komunikacije s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine“, izjavio je Austin u svom govoru (info: Reuters).

Čelnik Pentagona navodi kako je američka strana zainteresirana za održavanje komunikacijskih kanala s ciljem smanjenja napetosti u slučaju mogućih incidenata, dok se sam Austin želi sastati s predstavnicima kineske vojske još od svog imenovanja na dužnost američkog ministra obrane u siječnju ove godine. Kako navodi Reuters, odnosi između zemalja sada su “na najnižoj su razini posljednjih desetljeća”. Bidenova administracija suparništvo s Pekingom prethodno je označila “glavnim geopolitičkim izazovom” ovog stoljeća.

Podsjećamo: jučer smo izvijestili o boravku zamjenice američkog državnog tajnika Wendy Sherman u službenom posjetu Kini 25. i 26. srpnja.

Tamo se sastala s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yi. Prema navodima State Departmenta, Sherman je “izrazila zabrinutost zbog stanja ljudskih prava” u Kini, kao i “ponašanja Pekinga u cyber prostoru, u Tajvanskom tjesnacu, …”. Istodobno je “potvrdila važnost suradnje u područjima od globalnog interesa, poput klimatske krize, borbe protiv širenja droga, neširenja (oružja za masovno uništavanje), regionalnih problema, uključujući Sjevernu Koreju, Iran, Afganistan i Mjanmar”.

Kineska strana je tijekom pregovora upozorila Washington kako se protivi daljnjem miješanju u poslove Hong Konga, autonomne regije Xinjiang Uygur i drugih unutarnjih pitanja Kine. Također je zatraženo da Sjedinjene Države odustanu od sankcija i preispitaju svoju politiku prema Kini, kao i „stvaranja umjetnih neprijatelja“.





 

 

Komentari

komentar





You may also like