Pentagon se zalaže da saveznici uklone ograničenja na prodaju oružja Ukrajini

Laura Cooper, zamjenica tajnika obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, rekla je da  bi saveznici Sjedinjenih Država trebali ukinuti ograničenja na isporuku oružja Ukrajini.

“Prva stvar koju bih spomenula je da bih voljela vidjeti da svi saveznici ukinu svoja ograničenja na pomoć Ukrajini u obrambenim situacijama”, rekla je u četvrtak na online događaju koji je organizirao Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu na pitanje kakvu vrstu pomoć Kijevu američka strana očekuje od svojih partnera.

SAD je Ukrajini dostavio protuoklopne sustave Javelin, istaknula je dužnosnica Pentagona. “To je primjer obrambenog sustava koji smo im mi pružili, ali još uvijek postoji niz saveznika koji se ograničavaju oko takve pomoći. Ograničavaju se u smislu svojih programa sigurnosne pomoći, ali neki se ograničavaju i oko prodaje”, objasnila je. “Vjerujem da bi Ukrajina trebala moći kupiti oružane sustave koji su joj potrebni za obranu”, rekla je Cooper. “Zato bih voljela da se to ograničenje ukine”, dodala je, a prenosi Ukrinform.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je ranije ovog mjeseca da je poticanje osvetničkog raspoloženja Kijeva od strane američkog ministra obrane Lloyda Austina povećalo napetosti na liniji kontakta u Donbasu, piše TASS.

Komentari

komentar





You may also like