Pentagon traži pomoć u Africi za zamjenu kineskih rijetkih zemnih metala

foto: researchgate.net

Na našem portalu nedavno smo pisali kako rijetki zemni metali, koji se koriste u širokom spektru visokotehnoloških proizvoda, uključno i onih za vojne namjene, mogu biti kineski „as u rukavu“ u trgovinskom ratu sa SAD-om. Naime, Kina je najveći globalni proizvođač i prerađivač rijetkih zemnih metala, a njezin udio na svjetskom tržištu nadvisuje 80%, pri čemu veliki dio rijetkih elemenata ona izvozi u SAD gdje se koriste i u vojne svrhe tj. izradi sofisticiranih sklopova za suvremene oružane sustave, kao i za IT industriju, akomulatore u hibridnim automobilima, televizore, vjetro-turbine, lasere, u optici i još puno toga. (Vidi link ispod teksta)

A da je stanje, kada je o tome riječ po SAD ozbiljno s obzirom da iz Kine uvoze čak oko 80% tih elemenata, svjedoči i vijest da je američko Ministarstvo obrane obavilo pregovore s tvrtkom Mkango Resources Ltd iz Malavija, kao i drugim proizvođačima rijetkih zemnih metala iz čitavoga svijeta, vezano za isporuke strateški važnih elemenata SAD-u (info: Reuters).

Jason Nie, inžinjer Agencije za vojnu logistiku Pentagona, izjavio je slijedeće: „Mi tražimo izvore za dostavu izvan Kine. Želimo diversifikaciju (uvoza rijetkih zemnih elemenata, op. GN.).“ Izjavio je kako je Agencija obavila razgovore i s tvrtkom Rainbow Rare Earths Ltd iz Burundija.

Podsjećamo: kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je, u kulminaciji napetosti u trgovinskom ratu između Kine i SAD-a, posjetio kinesku tvornicu za proizvodnju rijetkih zemnih metala JL MAG Rare-Earth Co. Taj je potez, zbog konteksta vremena i sadržaja, odmah shvaćen kao upozorenje Washingtonu da bi Kina mogla obustaviti daljnji izvoz tih elemenata u SAD, iako Peking to do sada nikada nije izričito najavljivao, čak niti kao mogućnost. Međutim, zato su to vrlo aktivno činili kineski mediji. Jer Kina, osim što kontrolira gotovo čitav izvoz tih elemenata u SAD, kontrolira i gotovo čitavu globalnu preradu rijetkih zemnih metala. Naime, oni se kao iskopine dostavljaju u Kinu gdje se onda prerađuje u konačne, čiste proizvode.SAD imaju jedan rudnik rijetkih metala u Kaliforniji – Mountain Pass, u vlasništvu MP Materials. Iz njega se godišnje u Kinu na preradu izveze oko 50 tisuća tona iskopine.

U svibnju je australijska tvrtka Lynas Corporation Ltd potpisala memorandum o razumjevanju s američkom tvrtkom iz Teksasa Blue Line Corp za izgradnju tvornice za preradu rijetkih zemnih metala u SAD-u.

A da je stanje ozbiljno svjedoči i činjenica da je u svibnju u Kongres dostavljen zakonski prijedlog za stimulaciju domaćih isporuka, a u utorak je američko Ministarstvo gospodarstva također pozvalo na usvajanje žurnih mjera za povećanje domaće proizvodnje rijetkih elemenata.

Ovi najnoviji američki potezi ukazuju na to, kolika je opasnost u slučaju kineske obustave izvoza rijetkih zemnih metala u SAD. Pokretanje domaće proizvodnje i prerade samo je mali dio ukupnih američkih potreba za tim elementima koje će u budućnosti samo rasti. Od tuda i žurno odašiljanje Pentagonovih pregovarača diljem Afrike i svijeta, ali tamo su, to isto treba naglasiti, već itekako prisutni i kineski igrači. Počinje svojevrsna utrka s vremenom.

Rijetki metali, kao kinesko „oružje“ u trgovinskom ratu sa SAD-om

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like