Pentagon tvrdi da pomoć Ukrajini “vrši pritisak” na njihove zalihe oružja i vojnu industriju

Pentagon priznaje da američka vojna pomoć Ukrajini djelomično iscrpljuje zapadne arsenale i stvara dodatni pritisak na njihovu obrambenu industriju. To je rekao podtajnik američkog ministarstva obrane za politiku Colin Kahl za medijsko udruženje Defense Writers Group.

Na pitanje da komentira dugoročne posljedice američke vojne pomoći Kijevu, dužnosnik je rekao: “Nema sumnje da je izvršila pritisak na naše vlastite zalihe, izvršila je pritisak na našu obrambenu industrijsku bazu. To je istina i za naše saveznice.” “Reći ću i ovo: američki ministar obrane Lloyd Austin bio je laserski usredotočen od početka kako bi osigurao da ne preuzimamo nepotreban rizik, odnosno da ne smanjujemo naše zalihe toliko da bi to potkopalo naše spremnost da odgovorimo na potencijalnu još jednu veliku nepredviđenu krizu negdje drugdje u svijetu”, nastavio je.

Istodobno, visoki dužnosnik Pentagona uvjerio je da vojna pomoć Ukrajini ni na koji način ne potkopava američke obrambene sposobnosti. “Stoga mi je ugodno što potpora koju smo pružili Ukrajini nije dovela Sjedinjene Države u opasnu poziciju. No, otkrila da imamo posla kako bismo našu obrambenu industrijsku bazu učinili okretnijom i otpornijom,” dodao je.

SAD prednjači u slanju oružja u Ukrajinu, a od početka rata poslali su preko 18 milijardi dolara vrijednog oružja. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i drugi ruski dužnosnici opetovano su upozoravali na mogućnost širenja oružja isporučenog sa Zapada iz Ukrajine u druge regije kroz crno tržište. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da zapadni pokušaji militarizacije Ukrajine predstavljaju izravnu prijetnju europskoj i globalnoj sigurnosti.

Komentari

komentar

You may also like