Pentagon: u našim redovima nema mjesta ekstremizmu i bjelačkoj supremaciji

U jeku jačanja strahova da bi nedavni nasilni upad prosvjednika u zgradu američkog Kongresa u na Capitol Hillu mogao potaknuti niz oružanih incidenata diljem SAD-a, državne institucije pojačavaju kako vanjski tako i nadzor u svojim redovima. Tako je danas Pentagon u svom sinoćnjem priopćenju objavio9 kako u američkom Ministarstvu obrane nema mjesta za pobornike ekstremističkih stavova i bjelačku supremaciju. (No Place in DOD for Extremism, White Supremacy, Officials Say > U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE > Defense Department News)

Pentagon ponavlja svoje snažno odbijanje i nultu toleranciju prema vojnom osoblju ili zaposlenicima koji se bave ekstremizmom, drže se ideologije nadmoći bijelih ili pripadaju organizacijama koje nastoje srušiti ustavni poredak.

“Činimo sve što možemo kako bismo iskorijenili ekstremizam u Ministarstvu obrane”, rekao je Gary Reed , direktor vojne obavještajne i protuobavještajne službe, policijskih i sigurnosnih službi Pentagona. “Politika Ministarstva obrane izričito zabranjuje vojnom osoblju aktivno promicanje supremacističke, ekstremističke ili kriminalne doktrine …”

Svo vojno osoblje, uključujući i one u pričuvnim sastavnicama, prethodno je prošlo pozadinske provjere i podložno je stalnoj procjeni, izjavio je Reed.

“Nećemo tolerirati nikakav ekstremizam u Ministarstvu obrane”, naglasio je.

Veterani američkih oružanih snaga bili su među sudionicima nereda u Washingtonu prošlog tjedna, a američki mediji pretpostavljaju da je u masi ljudi moglo biti i pripadnika aktivnog vojnog osoblja.
“Usko surađujemo s Federalnim istražnim uredom (FBI) kako bismo identificirali bilo koje aktivno ili bivše vojno osoblje uključeno u ekstremističko ponašanje u zemlji”, rekao je službenik.

Pentagon je u izjavi naveo da je neko vojno osoblje “zavedeno agresivnim ponašanjem ekstremista”.

“Tijekom godina bilo je mnogo slučajeva u zemlji kada su ti ekstremisti uzimali oružje i otvarali vatru”, izjavio je službenik. “Postoji još jedna strana problema – rasni ili etnički motivi.”

Porast ekstremizma među stanovništvom utječe i na Pentagon.

“Tijekom posljednjih pet ili šest godina došlo je do porasta nadmoći bijelaca i bijelih nacionalističkih aktivnosti”, rekao je. “Možda je njihova najveća akcija u posljednjih nekoliko desetljeća bio prosvjed u Charlottesvilleu 2017.”

Te skupine aktivno pokušavaju regrutirati vojno osoblje u svoje redove. Druge organizacije “zapravo potiču svoje članove da se pridruže vojsci kako bi stekli vještine i iskustvo”, izjavio je izvor.
Prema službenicima Pentagona, v.d. Američki ministar obrane Christopher Miller naredio je reviziju svih postupaka, zakona i propisa koji se odnose na sudjelovanje vojnog osoblja u ekstremističkim organizacijama.

 

 

Komentari

komentar

You may also like