Pentagon upozorava na moguć povratak Al-Kaide u Afganistanu

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je u četvrtak da bi se Al-Kaida, koja je koristila Afganistan kao bazu za napad na “blizance” prije 20 godina, mogla pokušati ondje regenerirati nakon američkog povlačenja, prenosi AP.

“Takva je priroda te organizacije”, rekao je maloj skupini novinara u Kuvajtu na kraju četverodnevne turneje po zemljama Perzijskog zaljeva. Rekao je da su Sjedinjene Države spremne spriječiti povratak Al-Kaide u Afganistan jer bi povratak te skupine bio prijetnja SAD-u.

Talibani su dali Al-Kaidi utočište dok su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine. Talibani su odbili izručiti i procesuirati članove Al-Kaide koje je Washington smatrao odgovornim za teroristički napad na WTC. To je, navodno, bio razlog američke invazije na Afganistan.

Tijekom 20-godišnje američke invazije, kapacitet i mogućnosti Al-Kaide su uvelike smanjeni. “Obavijestili smo talibane kako očekujemo da neće dopustiti povratak Al-Kaide” rekao je Austin.

U sporazumu s Trumpovom administracijom u veljači 2020. godine, talibanski čelnici obvezali su se da neće podržati Al-Kaidu ili druge ekstremističke skupine koje bi zaprijetile SAD-u. Ipak, SAD dužnosnici vjeruju da talibani održavaju veze s Al-Kaidom, a mnoge zemlje, uključujući i zaljevske arapske zemlje, zabrinute su da bi povratak talibana na vlast mogao otvoriti vrata ponovnom utjecaju te skupine.

Austin je ustvrdio da je vojska SAD-a sposobna spriječiti Al-Kaidu ili bilo koju drugu ekstremističku prijetnju koja potječe iz Afganistana korištenjem izviđačkih i napadačkih zrakoplova stacioniranih u zaljevskim zemljama. Ipak, priznao je da će to biti teže sada kada u samom Afganistanu nema njihovih obavještajaca ili vojske, prenosi AP.





Komentari

komentar

You may also like