Pentagon upozorio Tursku da ne kupuje nove ruske sustave S-400

Nije nikakva tajna koliko turski sustavi protuzračne obrane S-400 Triumf, kupljeni od Rusije, snažno opterećuju ionako i bez toga dovoljno složene američko-turske odnose. O tome svjedoči i vijest koju je u srijedu, 24. veljače, objavio američki Bloomberg.

On navodi kako su Sjedinjene Države pozvale Tursku da ne kupuje novu seriju ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 i da odustanu od aktiviranja onih, već ranije kupljenih. To je od Ankare zatražilo američko Ministarstvo obrane zbog postojanja izvješća da turska vlada pregovara s Moskvom o isporuci druge serije sustava S-400.

“Ponovno pozivamo Tursku da ne forsira daljnju isporuku S-400. … Vjerujemo da su oni (ruski protuzračni sustavi) nespojivi s (američkim lovcima) F-35 , a Turskoj je još uvijek zabranjen pristup ovom programu. Opet pozivamo Ankaru da ne aktivira (već kupljene) S-400“, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Podsjećamo: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 15. siječnja kako će Ankara i Moskva krajem tog mjeseca razgovarati o pitanju turske nabave druge serije ruskih protuzračnih sustava S-400.

“Završili smo posao oko isporuke prvog kompleta S-400, a sada nastavljamo dijalog s Rusijom o drugom kompletu”, izjavio je turski predsjednik (vidi poveznicu ispod teksta).

 
Top tema: Erdogan najavio vrijeme razgovora s Moskvom o novoj nabavi ruskih sustava S-400

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like