Pentagon: uskoro će članice NATO-a razgovarati o povlačenju iz Afganistana

Američka vojna kampanja u Afganistanu uvijek je vruća tema za američku politiku i široku javnost. To nije nikakvo čudo. Radi se o najdužoj vojnoj operaciji te zemlje u njenoj povijesti, koja traje još od listopada 2001. godine, a na svom vrhuncu 2010.-2013., broj ukupnih zapadnih snaga u Afganistanu nadvisio je 150 000.  Danas su američke snage u toj zemlji reducirane na cca 5000 vojnika, što je učinjeno u vrijeme Trumpove administracije koji je broj američkih vojnika s cca 14 tisuća, koliko ih je bilo prije tri godine, sveo na navedeni iznos. Osim toga, postigavši sporazum s talibanima 29. veljače 2020.g. u Dohi, prema istome američki i svi strani vojnici trebali bi napustiti tu zemlju do travnja ove godine, a u međuvremenu se kroz dijalog vlade u Kabulu i talibanskih predstavnika treba osigurati mirna politička transformacija zemlje i stabilna vlast. Hoće li do svega toga doći teško je znati jer se nova Bidenova administracija ne slaže s naglim povlačenjem američkih snaga jer bi to, kako kaže, moglo štetiti američkim nacionalnim interesima i ugroziti njihove saveznike. Osim toga namjerava preispitati ispunjavaju li talibani svoje preuzete obveze o ne pokretanju vojnih operacija.

U petak, 12. veljače, pomoćnik američkog ministra obrane John Kirby na redovitoj konferenciji za medije izjavio je kako će ministri obrane država članica NATO saveza razgovarati o planovima za povlačenje vojnika iz Afganistana na sastanku sljedećeg tjedna, ali da trenutačno nema konačne odluke.

“Nema sumnje da će se na ministarskom sastanku raspravljati o misiji NATO-a u Afganistanu. [Američki ministar obrane Lloyd Austin] raduje se tome“, odgovorio je Kirby na pitanje namjerava li Washington preispitati planove za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana iz mirovnog sporazuma s radikalnim talibanima.

Prema Kirbyju, rasprava koja će se održati na ovom sastanku, “očito će utjecati na tijek misli” šefa Pentagona u ovom pitanju. To će također utjecati na preporuke koje će Austin dati američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Kirby je uvjeravao kako Sjedinjene Države ne namjeravaju donositi nikakve odluke “bez odgovarajućeg savjetovanja” sa saveznicima i partnerima. Kazao je da američka strana “nastavlja ocjenjivati” sporazum s talibanima.

Komentari

komentar





You may also like