Pentagon: važno je da saveznici ne smanjuju dinamiku isporuka oružja Ukrajini; SAD još nisu donijele odluku o isporuci Abramsa

Na prošlotjednom sastanku u njemačkom Ramsteinu donatori Ukrajine odlučili su o novom paketu vojne pomoći Ukrajini.

Na tu se temu oglasio i američki Pentagon, priopćivši kako je važno za ukrajinske saveznike da ne usporavaju dinamiku isporuke oružja Ukrajini, jer sada nije pravo vrijeme za to.

“Rusija se želi pregrupirati, popuniti svoje redove i naoružati se. Sada nije pravi trenutak za usporavanje kada je u pitanju potpora obrani Ukrajine”, izjavio je na medijskoj konferenciji glasnogovornik Pentagona i dodao da u sadašnjim uvjetima Sjedinjene Države neće obustaviti isporuku oružja Kijevu i da će nastaviti “obučavati i naoružavati” Ukrajince što je brže moguće, budući da je situacija na bojnom polju i dalje “mobilna”.

Sjedinjene Države još nisu donijele konačnu odluku o mogućnosti slanja tenkova Abrams u Ukrajinu, kazao je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, a prenosi CNN .

Prema Kirbyju, mogu se očekivati ​​neki “manevri na zemlji, u kojima bi, očito, tenkovi bili korisni”. Dodao je da SAD ne „zavrću ruke“ Njemačkoj po pitanju slanja tenkova Leopard 2 u Kijev. “Oni bi trebali suvereno raditi na tom pitanju. Ne zavrćemo ruke. Ne prisiljavamo ljude da daju više nego što žele dati.” kazao je Kyrbi.

Vijesti o njemačkom slanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu pojavit će se u bliskoj budućnosti, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Moj osjećaj je da ćemo, s obzirom na novosti koje se pojavljuju, u nadolazećim satima ili danima čuti vijesti o tome iz Njemačke.”, rekao je Price, odgovarajući na pitanje novinara o izgledima za transfer njemačkih tenkova Kijevu. Osim toga, Price je ovo pitanje proslijedio Njemačkoj i Poljskoj, napominjući da Ukrajina “već ima stotine tenkova”.

Spomenuta izjava o američkom „ne zavrćanju ruku“ Njemačkoj ne slaže se, međutim, s navodima pojedinih njemačkih medija. Tako medij t-online, pozivajući se na Süddeutsche Zeitung, u utorak piše kako se „čini da je američka vlada očito ljuta zbog stava njemačke vlade o isporuci glavnih borbenih tenkova Ukrajini“. „Kako javlja “Süddeutsche Zeitung” (SZ), glavno pitanje je odbijanje da se drugim zemljama dozvoli transfer tenkova Leopard. Budući da dolaze iz njemačke proizvodnje, države moraju dobiti dozvolu za izvoz.

Kako piše SZ pozivajući se na interno izvješće američke vlade, spor je nedavno zakuhao na sastanku u Kabinetu (njemačke vlade). Ondje su se navodno sukobili američki ministar obrane Lloyd Austin i kancelar Wolfgang Schmidt, što je rezultiralo ratom riječima. U izvješću Austin piše da je sastanak bio “napet”. Schmidt se smatra bliskim povjerenikom kancelara Olafa Scholza“, piše t-online.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit kaže da ne može potvrditi medijska izvješća o ljutnji u američkoj vladi zbog oklijevanja u isporuci oružja iz Njemačke – ni u sadržaju ni u tonu. Razgovori sa SAD-om bili su u tijeku i konstruktivni. Jasno bi se razmijenile pozicije. Kancelar Olaf Scholz i dalje zagovara vrlo blisku suradnju sa SAD-om, zaključuje njemački medij.

O ovoj temi više smo pisali u našoj jučerašnjoj analizi koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Zapelo s tenkovima za Kijev? Stado se uzjogunilo i dalje neće bez pastira

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like