Pentagon zabrinut zbog turske prodaje dronova Etiopiji koja je u ratu

Američke vlasti izrazile su zabrinutost Turskoj zbog njezine prodaje vojnih bespilotnih letjelica Etiopiji. Dva upućena izvora tvrde da ima sve više dokaza da je vlada upotrijebila to oružje protiv pobunjeničkih boraca, izvijestio je Reuters.

Washington sada izražava “duboku humanitarnu zabrinutost” zbog prodaje, koja bi mogla biti u suprotnosti s američkim ograničenjima na oružje Adis Abebi, rekao je visoki zapadni dužnosnik. Višegodišnji rat između etiopijske vlade i vodstva sjeverne regije Tigraj, među najkrvavijim su sukobima u Africi. Ubijeno je na tisuće civila i raseljeni su milijuni. Glasnogovornik Državnog tajništva izvijestio je o “izvješćima o korištenju naoružanih bespilotnih letjelica u Etiopiji i popratnom riziku od povrede civila”.

Visoki turski dužnosnik rekao je da im je Washington izrazio nelagodu oko prodaje na nekoliko sastanaka. Etiopijska vojska i vlada nisu odgovorile Reutersu na zahtjeve za komentar. Turska, koja prodaje svoje prilično efikasne dronove u nekoliko zemalja u Europi, Africi i Aziji, odbacila je kritike da igra destabilizirajuću ulogu u Africi i rekla je da je u kontaktu sa svim stranama u Etiopiji kako bi potaknuli pregovore.

Prošlog tjedna Ujedinjeni narodi pristali su pokrenuti neovisnu istragu o kršenju prava u Etiopiji, čemu se etiopska vlada oštro protivila. Tigrajske pobunjeničke snage priopćile su u ponedjeljak da se povlače iz nekih sjevernih regija nakon napredovanja vlade i u pismu UN-u pozvale su na zonu zabrane letova za dronove i druge neprijateljske zrakoplove iznad Tigraja. Američko Državno tajništvo u svibnju je ograničio izvoz obrambenih proizvoda za etiopske oružane snage.

Američko ministarstvo financija odbilo je komentirati mogu li se sankcije primijeniti na Tursku. Visoki turski dužnosnik rekao je da je ministarstvo vanjskih poslova ispitalo kako bi prodaja dronova mogla utjecati na vanjsku politiku SAD-a u sklopu planiranja proračuna za 2022. “Sjedinjene Države su izrazile nelagodu zbog prodaje dronova u Turskoj… ali Turska će nastaviti slijediti politiku koju je postavila u ovom području”, rekao je turski izvor. Drugi visoki turski dužnosnik, iz ministarstva obrane, rekao je da se Ankara nema namjeru miješati u unutarnja pitanja bilo koje zemlje. Izvoz turske obrambene industrije u Etiopiju porastao je na gotovo 95 milijuna dolara u prvih 11 mjeseci 2021., s gotovo nikakvog izvoza prošle godine.

Pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Ankara je prodala vojnu opremu diljem Afrike i Bliskog istoka, uključujući obuku oružanih snaga u Somaliji, gdje ima bazu. Turska vojska koristila je svoje bespilotne letjelice Bayraktar TB2 prošle godine s uspjehom u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, što je izazvalo interes kupaca širom svijeta na tržištu koje još uvijek vode američki, kineski i izraelski proizvođači. U listopadu je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova rekao da Etiopija može slobodno nabavljati dronove s bilo kojeg mjesta. Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je prošlog tjedna da se angažman s Afrikom temelji na obostranoj koristi.
Komentari

komentar

You may also like