Peruanski zakonodavci izglasali svrgavanje predsjednika Castilla

Peruanski Kongres izglasao je svrgavanje predsjednika Pedra Castilla u postupku opoziva u srijedu, nekoliko sati nakon što je zaprijetio da će dekretom raspustiti zakonodavno tijelo i baciti južnoameričku zemlju u potpunu ustavnu krizu, prenosi Reuters.

Zastupnici su ignorirali Castillov pokušaj zatvaranja Kongresa i nastavili sa procesom opoziva sa 101 glasom za njegovo smjenjivanje, šest protiv i deset suzdržanih. Zakonodavno tijelo pozvalo je potpredsjednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost.

Iako je bilo nejasno tko će na kraju prevladati, činilo se da Castillo gubi kontrolu jer su ga napustili saveznici, a ministri, oružane snage, policija i američko veleposlanstvo kritizirali su njegov potez da zatvori Kongres izvan normalnih pravnih kanala. “Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat”, napisala je američka veleposlanica u Peruu Lisa Kenna na Twitteru.

Peru, koji je prošao kroz godine političkih previranja, i prije je bio svjedok velikih sukoba između predsjednika i Kongresa. Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres te je potom opozvan 2020., a prije tri desetljeća je bivši predsjednik Alberto Fujimori, trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također najavio raspuštanje Kongresa.

 

Kongres Perua podržava prijedlog za pokretanje opoziva predsjednika Castilla





Komentari

komentar





You may also like