“Misteriozna 7. točka”: Peskov opovrgnuo informacije o mobilizaciji milijun ljudi

“Misteriozna 7. točka” Putinovog jučerašnjeg dekreta o mobilizaciji zaintrigirala je ruske novinare i javnost, pa je danas reagirao i službeni Kremlj

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov zanijekao je objave o navodnim planovima za pozivanje do milijun ljudi u sklopu djelomične mobilizacije.

“Ovo je laž”, kazao je glasnogovornik Kremlja za RIA Novosti.

Ranije je služba za medija Kremlja objavila Putinov dekret “O objavi djelomične mobilizacije u Ruskoj Federaciji”. U dokumentu se krije i sedma točka koja je privukla pozornost novinara.

Kako je objasnio Peskov, ovaj paragraf je za službenu uporabu, pa ne može otkriti njegov sadržaj. Pojasnio je kako je riječ o broju vojnih obveznika i pri tom podsjetio da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u intervjuu najavio kako planira pozvati do 300.000 ljudi, ali “ne sve odjednom”.

Podsjećamo da je u jučerašnjem obraćanju javnosti ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da se ruskoj vojsci zapravo suprotstavlja čitavi tzv. kolektivni Zapad i da je zato nužno podržati prijedlog Ministarstva obrane i Glavnog stožera o provedbi djelomične mobilizacije. Naglasio je da će se u tim okvirima pozivati ​​samo građani iz pričuve, prije svega oni koji su služili u Oružanim snagama, imaju iskustvo i vojnu specijalnost.

Sergej Šojgu je kazao kako je takva odluka nužna za kontrolu linije bojišnice, duge više od tisuću kilometara, kao i „oslobođenih teritorija“. Planirano je da se u Oružane snage pozove nešto više od jedan posto ukupnih mobilizacijskih sredstava Rusije. To neće odnositi na studente, kao i na ročnike koji trenutačno služe vojni rok.





Jučer su diljem ruskih gradova održani maloposjećeni prosvjedi uglavnom zabrinutih majki i alternativnih oporbenih aktivista – pacifista, dio kojih je privela interventna policija zbog kršenja zakona o nužnosti prijavljivanja javnih skupova.

 

Komentari

komentar





You may also like