Pet indijskih vojnika ubijeno u zasjedi u Kašmiru blizu Pakistana

Pet indijskih vojnika ubijeno je u zasjedi od strane militanata u planinskom okrugu blizu granice s Pakistanom, rekao je vladin dužnosnik, što je čin koji podiže napetosti u ionako spornoj regiji Kašmir, piše Bloomberg.

Vojnici su pripadali jednoj od nekoliko pješačkih ophodnji indijske vojske raspoređenim u grebenima lanca Pir Panjal, koji prelazi spornu indijsko-pakistansku granicu. Patrola je bila uključena u protuterorističku operaciju kada je skupina rano jutros uletjela u zasjedu, rekao je drugi visoki dužnosnik svjestan detalja. Oba dužnosnika izrazila su želju za anonimnošću jer nisu ovlašteni od indijske vlade za razgovor s medijima. Također, indijska vojska nije još komentirala incident.

Granične ophodnje su povećane nakon izvješća o terorističkoj skupini koja se kretala tim područjem. Zasjeda je ukazala na činjenicu da terorističke skupine prelaze u Indiju, dodao je izvor. Iz indijske vojske već neko vrijeme tvrde da naoružani militanti u malim skupinama pokušavaju prijeći preko sporne granice iz Pakistana u Jammu i Kašmir, jedinu indijsku većinski muslimansku državu, u kojoj se u posljednja tri desetljeća dogodilo nekoliko pobuna.

Islamabad negira bilo kakvu pomoć militantnim skupinama koje su se pojavile na indijskoj strani Kašmira. Od neovisnosti od Britanije 1947., Indija i Pakistan vodili su tri rata i osim kratkih, ali rijetkih razdoblja mira, neprestano se međusobno optužuju za pokušaje destabilizacije.

Zemlje dijele spornu granicu od 3323 kilometra koja je pomno nadzirana s obje strane. Indija i Pakistan dogovorili su se u veljači da prekinu prekograničnu paljbu i rade na postizanju širokog plana za mir. Iako se mirovne inicijative nisu pomakle naprijed, granica je ostala mirna i bez pucnjave. Vijesti o zasjedi dolaze kada je Indija pomaknula dio svog vojnog fokusa i resursa s granice s Pakistanom na zadržavanje Kine  u sjevernoj regiji Ladakh, gdje je prošle godine bilo nekoliko sukoba. Indija i Kina su poslale velik broj trupa na granice u ovoj visokoj planinskoj regiji.

Komentari

komentar





You may also like