Pet milijuna EU građana se prijavilo za prebivalište u UK nakon Brexita

Izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz EU ugovoren je, među ostalim, Plan o EU prebivalištima  (EU Settlement Scheme: EUSS). Njime se htjelo regulirati pitanje EU građana koji žive i rade u UK.

Planom će biti omogućeno stalno prebivalište u UK građanima iz Europske unije i Švicarske koji su u UK duže od 5 godina. Oni koji su kraće od 5 godina u UK, imaju pravo na status pred-prebivališta dok 5 godina ne istekne. Sa statusom stalnog prebivališta, građani EU će smjeti trajno živjeti i raditi u UK bez posebne granične kontrole i uz pristup javnim projektima i sredstvima. Osim toga, 12 mjeseci nakon ostvarivanja tog statusa, smjet će se prijaviti za državljanstvo.

Do sada se prijavilo više od 5 milijuna osoba. To je iznenadilo vlasti jer su, prema službenim procjenama, očekivali oko 3 milijuna prijava, piše The Telegraph. 

Političari iz opozicije kritizirali su vladu zbog loše procjene. John Hayes, bivši ministar sigurnosti, rekao je kako “razlika između procjene i pravih brojeva pokazuje potrebu za poboljšanjem sustava koji prati migracije.”

 

Komentari

komentar





You may also like