Pet nuklearnih sila u zajedničkoj izjavi: Nećemo ciljati jedni druge nuklearnim bombama

Rusija, SAD, Kina, Francuska i UK “smatraju izbjegavanje rata između država s nuklearnim oružjem i smanjenje strateških rizika kao glavne globalne odgovornosti” i potvrđuju da njihovo nuklearno oružje neće ciljati druge države potpisnice zajedničkog priopćenja koje je objavljeno danas.

“Namjeravamo zadržati i dodatno ojačati naše nacionalne mjere za sprječavanje neovlaštene ili nenamjerne upotrebe nuklearnog oružja. Ponavljamo valjanost naših prethodnih izjava o nenapadanju, ponovno potvrđujući da nijedno naše nuklearno oružje neće ciljati druge države”, stoji u priopćenju koje se pojavilo na stranicama vlade u Pekingu, Kremlja i Bijele kuće.

“Potvrđujemo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se nikada ne smije voditi takav rat. Također, potvrđujemo da nuklearno oružje, sve dok postoji, treba služiti samo obrambenim svrhama, odvraćati agresiju i spriječiti rat. Čvrsto vjerujemo da se daljnje širenje takvog oružja mora spriječiti”, dodaje se u zajedničkom priopćenju. Pet nacija ponovno je potvrdilo svoju predanost obvezama prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, uključujući njegov središnji prijedlog o konačnom okončanju utrke u nuklearnom naoružanju i globalnom nuklearnom razoružanju. Obećali su da će “nastaviti tražiti bilateralne i multilateralne diplomatske pristupe kako bi izbjegli vojne sukobe, ojačali stabilnost i predvidljivost, povećali međusobno razumijevanje i povjerenje i spriječili utrku u naoružanju koja nikome ne bi na kraju koristila”.

Među velikim nuklearnim silama, Kina je jedina zemlja s formalnom zabranom upotrebe nuklearnog oružja “prve upotrebe” u svim slučajevima, a njezina strategija dopušta raketnim snagama Narodnooslobodilačke vojske da pokrenu protunapad tek nakon što ih neprijateljski nuklearni projektil već pogodi što je geopolitički rizična politika koja otvara vrata neprijateljskom planiranju napada koji bi u prvom udarcu onemogućio sve kineske strateške nuklearne kapacitete, piše ruski Sputnik. Ruska nuklearna doktrina dopušta korištenje nuklearnog oružja u slučaju neprijateljskog nuklearnog napada, ali i konvencionalnog napada toliko ozbiljnog da se smatra da “prijeti postojanju ruske države”.

Ograničenja koju američki vojni planeri postavljaju sami sebi na korištenje nuklearnog oružja znatno su slabija od onih u Kini i Rusiji, a smjernice za reviziju nuklearnog stanja formulirane tijekom predsjedanja Donalda Trumpa su dosta “opuštenije”. Nove smjernice dopuštaju preventivno lansiranje nuklearnih bombi, čak i protiv konvencionalno naoružanih protivnika bez nuklearnih bombi, a nove američke smjernice pozivaju na stvaranje novih klasa malih nuklearnih bombi u tu svrhu. Osim toga, američka doktrina formalno je usmjerena na odvraćanje napada ne samo protiv samih SAD-a, već i protiv američkih saveznika i partnera. To pak povećava opasnost od globalnih vojnih sukoba između nuklearnih sila zbog sukoba oko neke male države ili regije, poput Estonije ili Tajvana. Bidenova administracija započela je reviziju nuklearnog stava u rujnu, što je dovelo do nade da će Bijela kuća postaviti nova ograničenja na upotrebu nuklearnog oružja i zaustaviti razvoj svojih novih sustava oružja, piše ruski Sputnik.

Komentari

komentar





You may also like