Pet scenarija koji bi globalni razvoj mogli gurnuti u kaos

Nakon najgore godine za globalne dionice u više od desetljeća i pada vrijednosti obveznica kakav nije viđen u ovom stoljeću, neki ulagači nisu spremni ništa uzeti zdravo za gotovo u 2023, piše američki Bloomberg. U tekstu se govori i o optimistima i o pesimistima, a i za jedne i za druge, tj. za potvrdu jesu li u pravu ili ne – bit će ključno nekoliko elemenata globalnog karaktera – odnosno njihov razvoj.

„Dok se optimisti klade na središnje banke koje će se okrenuti smanjenju kamatnih stopa, zajedno s Kinom koja će se u potpunosti izvući iz svoje izolacije od Covida i jenjavanjem sukoba u Europi, drugi posvuda traže rizike koji bi tržišta mogli opet baciti u kaos.“ – navodi Bloomberg i donosi pet scenarija koji prijete još većim problemima investitorima u 2023. godini.

Velika inflacija

Matthew McLennan iz FirstEagle Investment Managementa upozorava na stvarni rizik da će rastuće plaće i povećanja troškova energije nastaviti povećavati potrošačke cijene, i da „Fed nije predvidio približavanje inflacije i da možda neće primijetiti nadolazeću financijsku katastrofu”, jer možda podcjenjuje ovaj rizik.

Problemi u Kini

Rast kineskih dionica i izgledi za potpuni oporavak gospodarstva te zemlje nakon uvedenih oštrih mjera karantene protiv Covida-19 povećali su optimizam. Međutim najnoviji nagli skok oboljelih od te bolesti prijeti opasnošću od preopterećenja zdravstvenog sustava i smanjenja gospodarske aktivnosti pa je oporavak i dalje krhak.

Rusko-ukrajinski sukob

U slučaju eskalacije, većeg uključivanja NATO saveza u sukob i povećanje sankcija može doći do poremećaja opskrbe energentima, hranom, gnojivom , metalima, kemikalijama…

Pad na tržištima u razvoju

Vrlo je moguće da će se poteškoće s tržištima u razvoju nastaviti i iduću godinu, a problem bi po njih mogao biti zbog snažnog dolara s obzirom na njihov dug denominiran u američkoj valuti.





Povratak koronavirusa

O ovome je najmanje potrebno govoriti u smislu posljedica. Dovoljno se osvrnuti na 2020. i 2021. godinu kada je zbog karantena i poremećaja opskrbe i proizvodnje došlo do snažnog usporavanja globalne gospodarskem aktivnosti i jačanja inflacije. Negativni scenarij u idućoj godini bio bi, dakle, u slučaju pojave novog zaraznog soja koronavirusa Covid-19.

Komentari

komentar





You may also like