Pet zapadnih zemalja osudilo rusku ulogu u Siriji na 11-godišnjicu početka sukoba

Francuska, Njemačka, Italija, UK i SAD objavile su zajedničko priopćenje povodom 11. godišnjice sukoba u Siriji u kojem su osudile ulogu Rusije u toj zemlji i Ukrajini, prenosi Reuters.

“Podudaranje ovogodišnje godišnjice s užasnom ruskom agresijom na Ukrajinu, koja predstavlja iznimno teško kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a, ističe brutalno i destruktivno ponašanje Rusije u oba sukoba”, stoji u priopćenju koje je proslijedilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

15. ožujka 2011. počele su demonstracije protiv sirijske vlade Bašara al-Asada. Vladine snage ugušile su prosvjede koristeći prekomjernu silu što je dovelo do početka građanskog rata koji se nastavlja i danas, tvrde sa zapada. Unatoč smanjenju nasilja nakon što je al-Asad uz rusko-iransku podršku od oporbe vratio dvije trećine zemlje, područja pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu Sirije i dalje su meta čestih zračnih napada i granatiranja. Humanitarne organizacije koje djeluju unutar Sirije upozorile su da zemlji sada prijeti glad.

Else Kirk, iz njemačke humanitarne organizacije Welthungerhilfe, rekla je da će napeti američko-ruski odnosi od početka rata u Ukrajini utjecati na humanitarni koridor prema sjeverozapadu Sirije. “Ovo će ograničiti sposobnost UN-ovih agencija za dostavu humanitarne pomoći preko granice u sjeverozapadnu Siriju, s katastrofalnim posljedicama po regiju koja izrazito ovisi o humanitarnoj pomoći”, rekla je.

UNICEF je upozorio da sirijska djeca i dalje trpe fizičke i psihičke ožiljke kao rezultat više od desetljeća dugog građanskog rata u zemlji, kao i traume uslijed raseljenja. “Prošle godine je gotovo 900 djece u Siriji izgubilo život ili je ozlijeđeno. Time je ukupan broj ubijene i ozlijeđene djece od početka krize doša do blizu 13 000”, objavio je UNICEF. Trend kroz koji se spajaju sukobi u ove dvije zemlje jest taj što je mnogo boraca iz Sirije spremno doći ratovati u Ukrajinu. Dok SOHR izvještava o 40 000 Sirijaca koji su se prijavili za ratovanje protiv Ukrajine, medij Al Mayadeen iz Libanona izvještava o tome da je 450 islamskih ekstremista već stiglo u Ukrajinu iz sirijskog Idliba, preko Turske kako bi ratovali protiv Rusije.

Komentari

komentar





You may also like