Petak, 13. za Macrona: kaos na ulicama Pariza zbog velikog štrajka!

Foto: RATP

U petak, 13. rujna, Pariz je ušao velikim štrajkom  djelatnika javnog gradskog prometa – najvećim još od 2007. godine. Njihovo nezadovoljstvo izazvali su prijedlozi francuskog predsjednika Emmanuela Macrina vezani uz mirovinsku reformu.

Djelatnici pariškog metroa i drugog javnog prometa nisu niti došli na posao. Zatvoreno je 16 linija metroa, poremećeno funkcioniraju dvije od tri prigradske željezničke linije, kao i vožnja autobusa i tramvaja.

Nakon 20:00 sati u funkciji će ostati samo dvije linije metroa po kojima se prometuje bez strojovođa.
Tvrtka RATR građanima predlaže korištenje skutera, od čega će im troškove za njihovo korištenje u vremenu od 30 minuta platiti sama kompanija. Mnogi stanovnici grada jutros su na posao došli biciklima, a zbog prosvijeda, u zoni Pariza se u jutarnjoj špici formirala kolona duga čak 200 kilometara.

Za Macrona tu nije i kraj problema. Već u slijedeći ponedjeljak se najavlje štrajk  radnika u zdravstvenom i drugim sektorima, iz istog razloga.

Macronov prijedlog mirovinske reforme predviđa uvođenje „jedinstvenog“ mirovinskog sustava, koji podrazumjeva odbacivanje raspoređivanja mirovina u skladu s  profesionalnom djelatnošću. Vlada predviđa da će taj prijedlog biti usvojen u parlamentu početkom iduće godine.





 

Komentari

komentar





You may also like