Sankcijski rat! Tko će prije propasti – Rusija ili EU?

Njemačka i Francuska smatraju da bi nove sankcije EU protiv Rusije trebale sadržavati zabranu isporuke ruskog ugljena, a nakon toga, nafte i plina.

“Sada se radi plan za izvlačenje Njemačke iz ovisnosti o ugljenu o Rusiji”, kazala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Berbock.

U međuvremenu, stupanj energetske ovisnosti o Rusiji razlikuje se u 27 zemalja EU, a “ako želimo nešto postići, onda nam je potrebna paneuropska mapa puta” za napuštanje ruskih nosača energije, kazala je Burbock.

S druge strane, predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen objasnila je da bi ugljen mogao biti uključen u peti paket sankcija EU protiv Rusije.

Riječ je o zabrani isporuke ugljena iz Rusije u iznosu od 4 milijarde eura godišnje, što će potkopati još jedan važan izvor prihoda za Rusiju.

Osim toga, EU će uvesti zabranu poslovanja s četiri ključne ruske banke, uključujući VTB, kazala je čelnica EK.





EU će zabraniti uvoz robe iz Rusije u vrijednosti od 5,5 milijardi eura godišnje, uključujući uvoz cementa, morskih plodova i žestokih pića.

Nove sankcije uključuju ciljane zabrane izvoza robe u Rusiju u vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje, posebice zabranu izvoza poluvodiča.

EU će također zabraniti rad ruskih i bjeloruskih cestovnih prijevoznika u Europi, kao i pristup ruskim brodovima lukama EU, uz niz iznimaka. Nove sankcije predviđaju zabranu sudjelovanja ruskih tvrtki u javnoj nabavi u EU.





Sankcije će također utjecati na niz ruskih pojedinaca, zaključila je von der Leyen.

Već se danas ranije na ovu temu oglasio i američki medij Wall Street Journal. On je, pozivajući se na diplomatske izvore, naveo da će Europska komisija u utorak iznijeti prijedloge za sankcije protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog ugljena, kao i zatvaranje morskih i kopnenih granica za ruske prijevoznike tereta. Čini se da je bio u pravu.

Američki medij podsjeća da prijedloge o uvođenju novih sankcija mora odobriti svih 27 članica Europske unije.

Z. Meter: Dok EU čeka da Rusiji „crkne krava“, njoj će „crknuti stado“!

Komentari

komentar

You may also like