Peticija da laganje u britanskom parlamentu bude kazneno djelo prikupila 100 tisuća potpisa

Poznati britanski novinar i aktivist Peter Stefanovic pokrenuo je peticiju koja je prikupila 100 tisuća potpisa, prenosi The London Economic. Riječ je o zahtjevu da se britanskim parlamentarcima skine imunitet od kaznenog progona kada je u pitanju laganje tijekom samog zasjedanja donjeg doma britanskog parlamenta (“House of Commons”).

Donji dom britanskog parlamenta de facto je parlament Ujedinjenog Kraljevstva sa zastupnicima koje bira narod (njih 650) i ima ovlasti zaustaviti odluke gornjeg doma (“House of Lords”). Ministri i premijer dio su zastupnika donjeg doma parlamenta.

Zagovornici peticije tvrde da se u parlamentu previše laže. Tvrde da zastupnici i ministri “svjesno iznose lažne tvrdnje”. “Istina u Donjem domu je jednako važna koliko i istina na sudu i kršenja se trebaju tretirati na sličan način kao i lažna svjedočenja te nositi slične kazne”, piše u zahtjevu peticije.

Peticija, nakon što je skupila pozamašan broj potpisa, pokrenula je javnu debatu u UK. Peticiju je komentirala i vlada. Tvrde da nemaju namjeru unijeti u zakonodavni okvir kazneni progon zbog laganja u parlamentu. Tvrde da bi takva mogućnost naštetila slobodi govora što je postulat utkan u temelje parlamenta. Iz britanske vlade govore da zastupnici trebaju biti slobodni bez straha debatirati, iznositi svoje stavove te zastupati stavove građana i svojih glasača.

Komentari

komentar





You may also like