Dok drugi muku muče, PetroChina i BP povećali dobit

I dok u svijetu traju velike geopolitičke bitke, uključno i one trgovinske, pri čemu mnoge tvrtke propadaju ili “samo” zbrajaju velike gubitke,  čini se kako to previše ne zabrinjava velike energetske divove, barem ukoliko je suditi prema najnovijim, danas pristiglim vijestima o njihovim prihodima.

Tako je kineski energetski div PetroChina (tvrtka-kćer moćne državne energetske tvrtke CNPC, koja je vlasnik 82,55%  tvrtke) u prvih 9 mjeseci 2018.g. ostvario čistu dobit za svoje dioničare u iznosu od 48,124 milijardi juana (6,9 milijardi dolara), što je 2,7 puta više od pokazatelja iz prošle godine, navedeno je iz uprave te tvrtke, čijim se dionicama trguje na njujorškoj, honkoškoj i šangajskoj burzi.

Proizvodnja nafte u toj je tvrtci u prvih 9 mjeseci porasla na godišnjoj razini za 0,5% – do 663,3 milijuna barela,  a proizvodnja plina je iznosila 2,662 milijarde m3, što je 4,8% više od prošlogodišnjeg pokazatelja. Čista dobit za dioničare tvrtke u III. kvartalu (srpanj, kolovoz, rujan) iznosila je 3,02 milijarde dolara, što je čak 4,5 puta više nego za isto razdoblje 2017. godine.

Izvrsnim rezultatima može se pohvaliti i britanski energetski div BP, čija je dobit u razdoblju siječanj-rujan ove godine porasla za 2,56 puta u odnosu na isto razdoblje lani, i iznosi 8,617 milijardi dolara. Čista dobit za dioničare u III. kvartalu ove godine veća je za 1,9 puta u odnosu na isto razdoblje u 2017.g. i iznosi 3,349 milijardi dolara.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like