PetroChina odustaje od partnerstva s venezuelanskom PDVSA u projektu prerade nafte

Kineska energetska tvrtka PetroChina planira odustati od suradnje s venezuelanskom naftnom tvrtkom PDVSA u projektu izgradnje rafinerije i petrokemijskog postrojenja u južnoj Kini, vrijednost kojeg se procjenjuje na 10 milijardi dolara.

Prema informacijama Reutersa, dobivenih iz kineske tvrtke China National Petroleum Corp – CNPC (PetroChina je njezina tvrtka kćer), odustajanje od venezuelanskog partnera nije povezano s nedavnim uvođenjem američkih sankcija protiv PDVSA: ono je uslijedio zbog pogoršanja financijskog stanja PDVSA posljednjih nekoliko godina.

„PDSVA neće postati poslovni partner (u projektu). Mi ne vidimo takvu mogućnost u bližoj budućnosti, percipirajući stanje u kojem se našla ta strana posljednjih godina“, navodi jedan od šefova kineske tvrtke. Kinesko naftoprerađivačko postrojenje neće se ograničiti samo na venezuelansku naftu, ono planira kupnju nafte i iz Saudijske Arabije i Irana, izjavio je drugi izvor iz te kineske tvrtke.

Udio PDVSA u tom projektu prvotno je iznosio 40%. PetroChina i PDVSA dobili su dozvolu ekološkog regulatora još 2011.g. Prognoziralo se da će rafinerijsko postrojenje prerađivati 400 tisuća barela venezuelanske nafte dnevno. Međutim, kako je pisao kineski poslovni medij Caixin u prosincu prošle godine, sada se sudionici projekta planiraju usredotočiti na petrokemijsku proizvodnju, uključno i na pogon za proizvodnju etilena u iznosu 1,2 milijuna tona godišnje, i na pogon za proizvodnju aromatskih ugljikovodika u količini od 2,6 milijuna tona godišnje.

Podsjećamo: SAD su 28. siječnja uveli sankcije protiv venezuelanske državne naftne tvrtke PDVSA, blokirali njezine aktive u SAD-u za iznos od 7 milijardi dolara, a također i zaprijetili poslovanje američkim pravnim osobama s tom tvrtkom. Gubitci će, prema podacima Bijele kuće, biti i dodatnih 11 milijardi dolara zbog obustave uvoza venezuelanske nafte (koja se gotovo isključivo izvozi u SAD). Američko Ministarstvo financija pojasnilo je kako PDVSA, kao državna naftna tvrtka, predstavlja glavni izvor deviznih prihoda za venezuelansku vladu, uključno dolara i eura. Blokirajući njezine aktive, SAD čuvaju tu tvrtku za venezuelanski narod i poduzimaju mjere za zaštitu vlastitog tržišta, rečeno je tom prigodom u Washingtonu.

Gotovo istodobno kada su te sankcije uvedene, Washington je donio odluku da aktivima te tvrtke pristup može imati oporbeni venezuelanski čelnik i predsjednik parlamenta Juan Guaido, kojeg su Sjedinjene Države i niz drugih zemalja regije i svijeta nakon njih priznale kao privremenog venezuelanskog predsjednika. Jučer je venezuelansko tužiteljstvo donijelo odluku o blokadi svih Guaidovih računa i njegovoj zabrani napuštanja zemlje.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like