Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za svoje cjepivo protiv covida-19

Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje svoga cjepiva protiv covida-19, priopćile su u utorak te tvrtke, u nadi da će njihovo cjepivo biti u dostupno u EU-u do kraja godine.

Američka farmaceutska kompanija i manja njemačka biotehnološka tvrtka, specijalizirane za najnoviju tehnologiju mRNA, priopćile su da im je potvrđeno da je njihov zahtjev, koji je podnesen u ponedjeljak, zaprimljen.

U ponedjeljak je i američka tvrtka Moderna također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje svog cjepiva protiv covida-19 koje se tijekom kliničkih ispitivanja pokazalo iznimno učinkovitim u zaštiti ljudi od te bolesti uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Učinkovitost cjepiva Moderne od 94,1 posto usporedivo je s rezultatima Pfizerovog cjepiva koje je na kliničkim ispitivanjima pokazalo učinkovitost od 95 posto.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla pozdravio je podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva kao “još jednu važnu prekretnicu” u naporu da se, zajedno s BioNTechom, ublaži trenutna zdravstvena kriza.

Poput američke biotehnološke tvrtke Moderne, Pfizer i BioNTech su također zatražili i hitno odobrenje američkih regulatora za svoje cjepivo.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. prosinca sastanak savjetodavnog povjerenstva na kojemu će se raspravljati o zahtjevu Moderne. a odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha bit će na dnevnom redu sastanka vanjskih stručnjaka tjedan dana ranije.

Komentari

komentar

You may also like