Pfizer završio ispitivanje cjepiva: efikasno je 95 posto

Farmaceutska tvrtka Pfizer u srijedu je objavila kako je njeno cjepivo efikasno u 95 posto slučajeva te da nema ozbiljnih nuspojava.

Pfizer je objavio kako će u narednim danima dati podatke iz ispitivanja Europskoj agenciji za lijekove (EUA) i američkoj agenciji za lijekove FDA kako bi cjepivo bilo autorizirano.

Također će znanstvenim časopisima poslati istraživanje o sigurnosti i efikasnosti cjepiva kada se okonča analiza podataka.

Pfizer kaže da mogu proizvesti do 50 milijuna doza cjepiva do kraja godine te milijardu i tristo milijuna do kraja iduće godine.

Cjepivo, koje je Pfizer razvio s BioNTechom, efikasno je u 94 posto slučajeva kod starijih ljudi, piše New York Times.

Gotovo 44 tisuće dobrovoljaca sudjelovalo je u Pfizerovom testiranju cjepiva, od kojih je polovica primila placebo.





Prošloga tjedna je Pfizer objavio da preliminarna ispitivanja pokazuju da je cjepivo efiaksno u više od 90 posto slučajeva, dok je Moderna objavila u ponedjeljak da je njihovo cjepivo efikasno 94, 5 posto. Rusko cjepivo Sputnik V, tvrde proizvođači, efikasno je u 92 posto slučajeva.

Najčešća nuspojava cijepljenja je umor (u 3, 7 posto slučajeva), dok je u 2 posto slučajeva zabilježena glavobolja. Stariji su imali rjeđe i slabije nuspojave, objavio je Pfizer, piše New York Times.

Komentari

komentar





You may also like