Pistorius: NATO razmatra provedbu vojnih vježbi u Poljskoj kao „odgovor na rusku prijetnju“

Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je sinoć na tamošnjoj televiziji ARD kako Sjedinjene Države pregovaraju s Berlinom i Varšavom o izvođenju zajedničkih vojnih vježbi u Poljskoj kao odgovor na “prijetnju istočnoj granici NATO-a od Rusije”

S tim u svezi nije naveo ostale detalje, već je kazao kako bi te vježbe u zemlji koja graniči s Ukrajinom poslale “vrlo jasan signal” NATO saveznicima, kao i Rusiji.

NATO je daleko od toga da je tako slab kao što je dugo vjerovao Vladimir Putin, i sada je “mnogo jači i kohezivniji nego prošle godine” – kazao je njemački ministar obrane.

„Istočnoeuropskim zemljama poput Poljske, Baltika, Slovačke i drugih važno je vidjeti da Njemačka, kao najvažnija europska članica saveza, i Sjedinjene Države, kao transatlantski partner, izvršavaju svoje obrambene obveze, “ izjavio je Pistorius.

Prošli je tjedan Boris Pistorius na televiziji RTL izjavio kako ne postoji “crvena crta” po pitanju pružanja pomoći Ukrajini.

Kazao je kako se “ne radi o crvenim crtama, već o tome da za Njemačku postoje dvije maksime”: da ne postane strana u sukobu i da djeluje samo zajedno sa saveznicima.
“Radimo zajedno s partnerima i nastavit ćemo djelovati koordinirano, ali vrlo razborito i razborito”.





Osim što je krajem siječnja donijela odluku o slanju 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu i odobrila drugim zemljama njihov reizvoz u tu zemlju, dana 7. veljače njemačka je vlada odobrila i isporuku 178 starijih tenkova Leopard 1A5 Kijevu iz svojih vojnih zaliha. Oni bi Ukrajini trebali biti isporučeni “najkasnije u zadnjem tjednu ožujka”.

Švedska još uvijek razmatra može li osigurati tenkove i ako da koliko, dok će Nizozemska, prema Pistoriusovim riječima, sudjelovati isključivo u nabavi streljiva za tenkove, a Danska još razmatra mogućnosti svog sudjelovanja.

Komentari

komentar





You may also like