Plan EU za jačanje vojne industrije

Europska komisija radi na nacrtu paketa dokumenata za ubrzanje procesa militarizacije gospodarstva EU, čime bi industrija oružja postala jedan od prioriteta njezina gospodarskog razvoja, reklo je nekoliko diplomatskih izvora u Bruxellesu za ruski državni TASS.

U skladu s prijedlogom, industrija oružja i streljiva bit će imenovana prioritetnim područjem gospodarskog razvoja EU-a, uz zelenu energiju i čistu proizvodnju. U sklopu istog paketa, Europska komisija će predstaviti inicijativu za pokretanje proizvodnje topničkog streljiva. Institucije EU i zemlje članice uložit će 1.5 milijardi eura u tom smjeru.

“Europska komisija i članice EU-a koordiniraju inicijativu da se prioritetno financira vojna industrija, prvenstveno proizvodnja streljiva. Između ostalog, Europska komisija predlaže da se članice EU-a, koje ulažu značajna sredstva u razvoj obrambene industrije, izuzmu od zahtjeva za proračunski deficit Unije i državni dug. To će omogućiti zemljama da aktivnije ulažu u obrambene projekte”, rekao je jedan europski diplomat.

Do sada se slična izuzeća mogu dodijeliti samo projektima koji se odnose na zelenu energiju ili čistu proizvodnju. Izuzeća će biti odobrena u okviru Pakta o stabilnosti i rastu EU-a (SGP), skupa fiskalnih pravila osmišljenih kako bi se spriječilo da države članice troše iznad svojih mogućnosti. Dokument postavlja prag proračunskog deficita zemlje članice na 3 posto BDP-a, a državnog duga na 60 posto. Praktički sve države članice u ovom trenutku krše ta pravila, piše TASS. Međutim, Europska komisija planira nastaviti s njihovom postupnom provedbom od početka 2023. godine.

Granate i projektili

“Nekoliko dokumenata, koje sada izrađuje Europska komisija, dat će status prioriteta jačanju obrambene proizvodnje. Najbliži kratkoročni cilj bit će povećanje proizvodnje topničkih granata kalibra 155 mm, minobacačkih granata i raznih vrsta projektila zemlja-zemlja i zemlja-zrak, namijenjenih isporuci Ukrajini i nadopunjavanju europskih arsenala,” rekao je drugi izvor. “Europska komisija će uskoro najaviti plan za povećanje proizvodnje streljiva, izdvajajući u tu svrhu 500 milijuna eura iz proračuna EU-a i milijardu eura iz Europe Peace Foundationa”, dodao je.

Dužnosnik zadužen za militarizaciju Europske unije je sadašnji povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji od veljače često posjećuje industrijske i vojno-industrijske objekte Europske unije. Tijekom tih posjeta Breton ispituje potrebe obrambene industrije, tražeći mogućnosti za povećanje proizvodnje i pružanje jamstava poduzetnicima. Kako bi uložila velika sredstva u obrambeni sektor, Europska unija mora osigurati da će potražnja za oružjem i streljivom ostati stabilna nakon završetka sukoba u Ukrajini. Europski proizvođači oružja također imaju razloga za strah od konkurencije s američkom vojnom industrijom, najvećim dobavljačem oružja i vojne opreme za zemlje NATO-a.





Prema izvješćima europskih medija, Europska komisija raspravlja o mogućnosti davanja statusa prioriteta europskim proizvođačima oružja pri odabiru izvođača za narudžbe nacionalne obrane. Unatoč tome, američkim proizvođačima trebalo bi dopustiti ulazak na tržište samo prema načelu ostatka. Njemačka, Francuska i Italija aktivno promoviraju ovaj pristup, dok mu se Poljska, baltičke zemlje i niz drugih nacija opiru.

Komentari

komentar





You may also like