Plenković čestitao novom njemačkom kancelaru Scholzu

Premijer Andrej Plenković čestitao je novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i pritom zahvalio Njemačkoj što podržava Hrvatsku na putu prema šengenskom prostoru i europodručju, priopćila je hrvatska vlada jutros, prenosi HINA.

“Srdačno Vam čestitam na izboru za saveznog kancelara Savezne Republike Njemačke i želim puno uspjeha u obnašanju Vaše dužnosti. Radujem se suradnji na daljnjem produbljivanju odnosa između naših dviju zemalja, kao i na temama važnima za budućnost Europske unije”, navodi se u čestitki njemačkom kancelaru.

Hrvatski premijer izrazio je zahvalnost Njemačkoj na podršci u ostvarivanju hrvatskih strateških prioriteta, pristupanju šengenskom prostoru i europodručju. Naveo je i važnost zajedničkog doprinosa za stabilnost i daljnju europsku perspektivu jugoistoka Europe, dodaje se u priopćenju.

“Iduća godina, u znaku 30. obljetnice uspostave naših bilateralnih odnosa, simbolična je prigoda da dodatno učvrstimo naše partnerstvo i suradnju na političkoj, gospodarstvenoj, znanstvenoj i kulturnoj razini, kao i u nizu drugih važnih područja”, poručio je Plenković Scholzu.

Scholz je u srijedu prisegnuo za kancelara u Bundestagu. Deveti je po redu poslijeratni njemački kancelar i na toj dužnosti nasljeđuje Angelu Merkel koja je na vlasti bila od 2005.

Nova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada kojoj je Scholz na čelu raspolaže s 416 zastupnika, od 736 zastupnika koliko broji 20. saziv Bundestaga,





Komentari

komentar

You may also like