Plenković: Hrvatska spremna pomoći Turskoj protiv katastrofalnih požara

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako je Hrvatska spremna pomoći Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara u zemlji, u kojima je život dosad izgubilo osam ljudi, prenosi HINA.

“Obiteljima žrtava te turskom narodu i predsjedniku Erdoganu izražavamo sućut zbog katastrofalnih požara u zemlji”, napisao je na Twitteru premijer Plenković.

Dodao je da je vlada RH “odlučila pomoći Turskoj slanjem kanadera” putem europskog Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC).

Broj ljudi koji je poginuo u požarima na turskoj južnoj obali popeo se u nedjelju na osam dok se vatrogasci peti dan bore da obuzdaju vatrenu stihiju koja i dalje prijeti ljetovalištima.

Premijer je dodao da Hrvatska cijeni pomoć koju joj je uputila Turska nakon potresa u prosincu na području Petrinje i Siska.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, također je na svojem Twitter profilu napisao i potvrdio kako je razgovarao s turskim kolegom Melvutom Cavusogluom o požarima koji haraju Turskom i ponudio pomoć slanjem kanadera.





Turske vlasti počele su istragu o uzrocima drugih požara i nisu isključile podmetanje. Zemlju trenutačno pogađa toplinski val i idućih dana očekuju se temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva. Odvojena žarišta požara koji su buknuli u šumama Manavgata, Alanije, Adane, Mersina, Bodruma i Marmarisa. Brojni turisti su evakuirani iz mjesta koja su neposredno ugrožena.

“Zna se da su požar u Marmarisu izazvala djeca. Kad je, pak, riječ o šumskim požarima u području Antalije, njihov se broj udvostručio nakon što su čelnici terorističke organizacije Kurdske radničke partije prošle godine dali nalog da se spale naše šume”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, a prenosi AA.

Prvi čovjek Turske zaprijetio je piromanima: “Ako nam iščupate srce, kunem se, iščupat ćemo i mi vaše. Ako se uspostavi da su masovni požari podmetnuti, učinit ćemo sve što je potrebno da oštro kaznimo počinitelje”.





Ipak, Turska je stavila pod kontrolu 107 od ukupno 112 šumskih požara koji bjesne širom zemlje, prenosi AA jučerašnju izjavu turskog ministra šumarstva i poljoprivrede Bekira Pakdemirlija.

Veliki požari su ovog i prošlog tjedana buknuli i u susjednoj Grčkoj te Italiji.

Komentari

komentar

You may also like