Plenković i Zelenskij razgovarali o jačanju ukrajinske obrane i razminiranju

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak su telefonski razgovarali o jačanju ukrajinske obrane, razminiranju i ulozi Hrvatske u provedbi “formule mira” za okončanje ruske invazije na Ukrajinu.

“Složili se oko konkretnih odluka za jačanje ukrajinske obrane, kao i za održavanje međunarodne konferencije o razminiranju. Složili se o ulozi Hrvatske u #Formuli mira”, objavio je Zelenskij na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na održavanje globalnog mirovnog samita ove zime na kojemu bi iznio svoj prijedlog za okončanje rata.

Mirovni plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče četiri regije koje je anektirala u rujnu i Krima koji je zauzela 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik čestitao je Plenkoviću u telefonskom razgovoru na ulasku Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor s prvim danom 2023. godine, a premijer je ponovio da Zagreb podržava europsku integraciju Kijeva.

“U telefonskom razgovoru predsjedniku Zelenskom izrazio sam podršku Ukrajini te ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju izniman otpor ruskoj agresiji. Hrvatska je solidarna s Ukrajinom i podupire njezin europski put”, napisao je Plenković na Twitteru.





London šalje Ukrajini detektore i komplete za razminiranje

Komentari

komentar





You may also like