Plenković: Milanović radi samo štetu Hrvatima u BiH, ponaša se kao ljubomorni luzer

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u utorak da je predsjednik Zoran Milanović svojim postupcima, odnosno “stvaranjem neprijatelja”, nanio samo štetu bosanskohercegovačkim Hrvatima te da se ponaša kao “ljubomorni luzer” kritikama promjena izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Milanović je isključivo radio štetu pa je danas kao jedan poraženi, kako bi čovjek rekao ljubomorni luzer, krenuo napadati rješenje koje je donio Schmidt zahvaljujući lobiranju vlade, a ne njega. Unatoč i usprkos njemu zaštitili smo prava Hrvata”, kazao je hrvatski premijer novinarima u Zadru.

Hrvatski predsjednik je “isključivo štetio, stvarao neprijatelje, antagonizirao, vrijeđao Bošnjake”, istaknuo je Plenković, dodavši kako mu se čini da je to radio kako bi ugrozio “strateške ciljeve Hrvatske, a to su eurozona i šengen”. “Mora se čovjek zapitati čemu to?”, dodao je.

Plenković smatra da je Milanović “teško poražen na jednom vanjskopolitičkom polju”. Ističe da “vikanjem , bukanjem i vrijeđanjem” Milanović ništa nije postigao, dok je svojim izjavama o BiH samo dodatno pridonio bošnjačkom glasanju za Željka Komšića koji je po četvrti put izabran za hrvatskog člana predsjedništva glasovima Bošnjaka.

Ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH je “fijasko i sramota” za Hrvatsku i “spomenik hrvatske pasivnosti”, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović nakon nedjeljnih izbora u susjednoj zemlji, naglasivši da je odluka visokog predstavnika o izmjeni izbornog zakona “jedno veliko ništa”. Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u nedjelju navečer je nenajavljeno izmijenio izborni zakon u dijelu koji odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata pošto je otežano formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika.

Upitan o izjavi predsjednika oporbenog Domovinskog pokreta Ivana Penave da su rezultati izbora u BiH “debakl hrvatske vanjske politike”, Plenković je kazao da nije čuo njegovu izjavu i da je “u potpunosti nebitna”. Predstavnike Domovinskog pokreta i Mosta ironično je nazvao “Kissingerima” koji su “apsolutno nebitni u bilo kojem segmentu međunarodnih odnosa”. Istaknuo je i kako se iz izjava bošnjačkih stranaka i Željka Komšića najbolje vidi da je Schmidtova odluka išla na ruku Hrvatima. Milanovića je pak optužio i za “kontinuirano destruktivni pristup”, istaknuvši kako više ne zna “za čiji račun” to radi.





Plenković smatra da je 2022. “loša godina” za Milanovića i zbog “šutnje” o ruskoj agresiji na Ukrajinu. “Mjesecima je izricao tlapnje o tome kako je Rusija jaka i kako Rusiju ne treba dirati”, kazao je Plenković, kritizirajući hrvatskog predsjednika što nije potpisnik zajedničke izjave predsjednika država članica NATO-a srednje i istočne Europe o ruskim pokušajima ilegalne aneksije ukrajinskih teritorija.

Plenković je komentirao i nepostojanje dogovora između Pantovčaka i Banskih dvora o imenovanju veleposlanika i rotaciji diplomatskog osoblja. Kazao je da je vlada poslala prijedlog prije dvije godine, ali ga je Milanović blokirao “nekim nebulozama o tome da je 50-50 praksa između vlade i predsjednika”. “To apsolutno nikada nije bila praksa”, kazao je Plenković.

Komentari

komentar





You may also like