Plenković na sastanku s Erdoganom tražio podršku oko izborne reforme u BIH

Danas su se sastali hrvatski premijer Andrej Plenković i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sklopu sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Riječ je o dogovoru u jugoistočnoj Europi nastao u Sofiji 1996. Cilj je jačanje regionalne suradnje i stabilnosti, a SEECP čine Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Plenković je s Erdoganom razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, odnosima Turske s Europskom unijom te zaustavljanjem ilegalnih migracija.

Plenković je odnos s Turskom opisao kao “kvalitetan i prijateljski”. Što se tiče trgovine, rekao je kako na hrvatskom tržištu već postoje proizvodi turskih tvrtki, ali i da s turske strane postoji interes za daljnji proboj na tržište Hrvatske.

Plenković je pohvalio turski pristup ilegalnoj migraciji. Kazao je kako poštuje činjenicu da Turska prima ogroman broj izbjeglica, zbog čega se nije ponovilo snažno migriranje  zapadnobalkanskom rutom.

“Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji. U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske. Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno.”- rekao je Plenković nakon sastanka za HRT.

Analitičari iz Hrvatske često spominju kako Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom predsjedništvu jer je nominalno hrvatski predstavnik izabran glasovima bošnjačkog stanovništva.

 

Komentari

komentar

You may also like