Plenković očekuje euro u Hrvatskoj početkom 2023.

Hrvatska očekuje da će postati članicom eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava ispuniti potrebne kriterije, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi HINA.

“To je prigoda da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterija i da nakon što smo prošle godine ušli u Europski tečajni mehanizam (ERM II) ispunimo akcijski plan i stvorimo preduvjete da tijekom 2023. godine Hrvatska postane članica eurozone” – izjavio je hrvatski premijer.

Europski mehanizam deviznog tečaja (ERM II) je sistem kojeg je uvela EEZ 1999. kojom je uvedena jedinstvena valuta euro. Euro je tada zamijenio dotadašnju valutu ECU. Euro je tako postao temelj Europskog monetarnog sistema i eurozone. ERM II ima za zadatak smanjiti različitost deviznih tečaja u državama članicama i pojačati  monetarnu stabilnost Europe. Osim eura, u EU se koristi hrvatska kuna, danska kruna i bugarski lev.

Jedna od tema sastanka u Bruxellesu je bila i postpandemijski oporavak. Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Europska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak tijekom sljedećeg mjeseca. Ideja je da u Zagrebu dođe predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kako bi osobno uručila zeleno svjetlo Komisije za taj plan težak 6,3 milijarde bespovratnih sredstava, prenosi HINA.

Komentari

komentar
You may also like