Plenković s Blinkenom razgovarao o padu letjelice u Zagrebu: ‘Izrazio je zabrinutost i podršku’

Američki državni tajnik Antony Blinken je u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio duboku zahvalnost za snažnu potporu premijera i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica, te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u, objavio je State Department.

Kako se navodi u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ned Price, Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovno potvrdio potporu SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Državni tajnik je izrazio duboku zahvalnost za snažnu potporu premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica, te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su Blinken i Plenković razgovarali i o padu drona u Zagrebu 10. ožujka.

“Blinken je istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Također je pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. ožujka, koji će okupiti međuagencijske timove na visokoj razini kako bi razmotrili zajedničke napore za unaprjeđenje zajedničkih prioriteta”, navodi State Department.

Plenković je u ponedjeljak navečer na svom Twitteru objavio da mu je Blinken u razgovoru “izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu” te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.





Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak navečer iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski zračni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunjske.

Plenković je na Twitteru također rekao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Uz to, “potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda”, dodao je Plenković.





Komentari

komentar

You may also like