Plenković u Kijevu; Zelenski ga informirao o stanju u državi

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade.

“Predsjednik Zelenski informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje”, napisao je Plenković. “Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put”, dodao je.

Predsjednik vlade stigao je u nedjelju ujutro u Kijev kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, priopćeno je ranije iz Banskih dvora.  “Uoči Dana Europe u posjetu sam Ukrajini koja je žrtva ruske agresije”, napisao je Plenković. Nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta, Plenković je rekao da Hrvatska nastavlja “pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku” te nastavlja s parlamentarnom suradnjom, “osobito glede europskog puta”.

Hrvatski je premijer ranije rekao da se Zagreb zalaže da Ukrajina dobije poseban status u EU-u. Današnji je posjet nazvao “simboličnim” i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine. Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata.  “Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima”, rekao je.

Tijekom dana šef hrvatske vlade trebao bi posjetiti Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva koja su poprišta navodnih ratnih zločina. U Kijevu je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Premijer je prije invazije boravio u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021. godine. Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kojem se radi.
Komentari

komentar

You may also like