Plinovod Grčka-Bugarska počinje s radom

Novi plinovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je u promet u subotu s ciljem jačanja energetske neovisnosti Europe od Rusije, izvještava dpa.

Rusija je smanjila svoje isporuke plina Europi nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, ostavljajući zemlje Europske unije da se muče kako bi osigurale alternativne opskrbe usred skoka cijena. Bugarska pokušava osigurati stabilnu opskrbu plinom po pristupačnim cijenama od kraja travnja, kada je ruski Gazprom prekinuo isporuke zbog odbijanja Sofije da plaća u rubljima.

“Danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Europu”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom ceremonije inauguracije u Sofiji kojoj su nazočili čelnici Bugarske, Grčke, Azerbajdžana, Rumunjske, Srbije i Sjeverne Makedonije, prenosi Reuters. “Ovaj plinovod mijenja igru. Ona mijenja igru ​​za Bugarsku i energetsku sigurnost Europe. I znači slobodu. Znači slobodu od ovisnosti o ruskom plinu”, kazala je. “I ovdje u Bugarskoj i diljem Europe ljudi osjećaju posljedice ruskog rata. Ali zahvaljujući ovakvim projektima, Europa će imati dovoljno plina za zimu”, dodal je. Von der Leyen je skrenula pozornost na činjenicu da je Bugarska u jednom trenutku dobivala 80 posto svog plina iz Rusije, piše dpa.

Plinovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj sufinancirali su europski fondovi od početka izgradnje 2009. Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim plinovodom. Plin iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju. Von der Leyen je naglasila da bi cjelokupna potrošnja plina Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novom poveznicom s Grčkom.  Interkonektorski plinovod Grčka-Bugarska (IGB) transportirat će 1 milijardu kubičnih metara (bcm) azerbejdžanskog plina u Bugarsku. S početnim kapacitetom od 3 milijarde kubnih metara godišnje i planovima da se to kasnije poveća na 5 milijardi kubnih metara, plinovod bi mogao isporučivati nersuki plin susjednoj Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i dalje Moldaviji i Ukrajini, piše Reuters. Plinovod vrijedan 240 milijuna eura kontrolira zajedničko ulaganje bugarske državne energetske tvrtke BEH, grčke plinske tvrtke DEPA i talijanskog Edisona.

Novi plinovod pojačava nastojanja Europe o energetskoj neovisnosti





 

Komentari

komentar





You may also like