Plinovod „Sjeverni tok 2“ ušao u posljednju fazu svoje izgradnje

Plinovod „Sjeverni tok 2“ do sada je izgrađen u duljini od 1855 kilometara po objema cijevima, priopćio je operater projekta – tvrtka Nord Stream 2 AG.

„Po dnu Baltičkoga mora, u vodama Rusije, Finske, Švedske i Njemaćke položeno je 1855 kilometara cijevi plinovoda „Sjeverni tok 2“. Na taj način, Nord Stream 2 AG prešao je k polganju posljednje četvrtine plinovoda“, priopćila je spomenuta tvrtka.

Vijest je potvrdio i predsjednik ruskog Gazproma Aleksey Miller. On je dodao kako je u potpunosti završeno polaganje cijevi u teritorijalnim vodama Njemačke i Finske, i da je u tijeku polaganje u ruskim teritorijalnim vodama. Osim toga, izgradnja plinovoda na ruskoj i njemačkoj obali gradi se prema naprednim tehnologijama.

Podsjećamo: „Sjeverni tok 2“ imat će kapacitet 55 milijardi m3 plina godišnje, a planirano je da njegova izgradnja bude dovršena do početka iduće godine. Dozvolu za prolazak plina kroz svoje teritorijalne vode još uvijek nije dala Danska, što, ukoliko se uskoro ne dogodi, može primorati investitore na promijenu trase tj. izvlačenje plinovoda iz danskih teritorijalnih voda kako je projektom planirano, u danski gospodarski pojas, što bi produžilo ukupnu trasu za 50-ak kilometara. Sjedinjene Države i niz istočnih članica EU, prije svih Poljska i pribaltičke države bivšeg SSSR-a, kao i Ukrajina, snažno se protive tome projektu, smatrajući ga geopolitičkim i usmjerenim na dodatno jačanje ruskog utjecaja u Europi kroz njezin energetski sektor. Ovdje je također bitno naglasiti kako postojeći dugogodišnji ugovor između Rusije, Ukrajine i EU o dostavi plina preko ukrajinskog teritorija ističe 31.12. ove godine, a da još nije usuglašena odluka o njegovom produljenju sukladno novim uvjetima na čemu tri strane rade kroz obavljanje povremenih pregovora u Bruxellesu. Ti su pregovori do sada redovito završavali bez značajnijih pomaka, a njihov slijedeći krug trebao bi se održati u rujnu.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like