Plinovodom spojeni Italija i Azerbajdžan: zavarena posljednja cijev plinovoda TAP

Foto: en.wikipedia.org

Na Transjadranskom plinovodu (TAP) zavaren je i posljednji spoj na plinovodnim cijevima. Time je izgrađena ne samo njegova čitava trasa koja vodi iz Grčke preko Albanije u Italiju, već i čitav europski „Južni plinski koridor“ koji se proteže od Azerbajdžana i završno do južne talijanske obale, i koji predstavlja dio europskog plana za diversifikaciju opskrbe i smanjenje ovisnosti o ruskom plinu. Podržava ga Europska komisija i izuzet je iz djelokruga tzv. trećeg energetskog paketa EU. „Južni plinski koridor“ čine plinovod TANAP (Transanadolijski plinovod, koji se proteže od Azerbajdžana u Tursku i namjenjen je turskom tržištu u iznosu od 6,5 milijardi m3 plina godišnje), i na njega od tursko-grčke granice vezani plinovod TAP, duljine 878 kilometara. Kroz njega će azerbajdžanski plin s kaspijskog nalazišta Shah Deniz stizati u EU (Grčka, Bugarska, Italija) u količini od 10 milijardi m3 godišnje.

Međutim TAP neće odmah i biti stavljen u pogon s obzirom da je operater TAP-a od talijanskog regulatora zatražio (i dobio) odgodu početka isporuka  plina do kraja 2021. godine, dakle, čitavu godinu dana kasnije (o tome i o razlozima vidi poveznicu ispod teksta).

Planira se da plinovod TANAP, koji je već u funkciji, do 1. listopada dostigne i svoj, projektom utvrđeni puni kapacitet.

Problemi za plinovod TAP: odgađa se dostava plina Italiji na godinu dana





 

 

Komentari

komentar





You may also like